čtvrtek 19. září 2024

Karlovy Vary jako na dlani. Rozhledna Diana se začala stavět před 110 lety

Rozhledna Diana i Jelení skok jsou dnes jedním z nejvyhledávanějších míst Karlových Varů. Snazší přístup zajistí lanová dráha a také výtah.

diana

Rozhledna Diana stojí na kopci nad Karlovými vary už přes 100 let.
Zdroj: Jan Skala

  • Rozhledna Diana stojí na kopci nad Karlovými vary už přes 100 let.
  • Zdroj: Jan Skala

Pokud byste se chtěli podívat na největší české lázeňské město v celé jeho kráse a mít lázeňskou kolonádu jako na dlani, nejlépe k tomu poslouží rozhledna Diana, která stojí na Výšině přátelství na západním úpatí kopců tyčících se nad Karlovými Vary. Ta se začala stavět už před 110 lety a svému účelu začala sloužit o rok později, přesně dva měsíce před vypuknutím první světové války.

Kvůli snadnějšímu přístupu po válce vznikla na Výšinu přátelství lanová dráha. Do roku 1965 používala otevřené vozy, v šedesátých letech je nahradila současná podoba. Dnes je lanová dráha na Dianu jednou z největších atrakcí Karlových Varů. Nástupní stanice je hned za Grandhotelem Pupp a vystoupit je možné i v polovině trasy, kde se nachází dávná dominanta Karlových Varů, socha Jelení skok.

Na Výšině přátelství stojí nejen rozhledna unikátní tím, že turisty do její horní části vyveze výtah, ale také motýlí dům a minizoo určená především dětem. Ty v něm mohou vidět mini prasátka, kozy nebo poníka.

Autor: Jan Skala

Související

GX0NmTRXIAA-JWa
Domácí

Autobus v Karlových Varech spadl do kolejiště. Záchranáři ošetřují zraněné

Záběr z filmu Amerikánka
Film a TV Festival

Filmová Amerikánka oslní na dětském festivalu v Karlových Varech

profimedia-0897964296
Domácí Česká politika

ANO ukončilo koalici se SPOLU v Karlových Varech kvůli obvinění radního

profimedia-0899208580
Domácí

V Karlových Varech začala demolice pivovaru. Vyrostou zde nové byty