pátek 20. září 2024

Karlovarský program se před 85 lety stal předzvěstí Mnichova

Karlovarský program vyhlášený před pětaosmdesáti lety byl dalším střípkem začátku druhé světové války. Pro Československo byl předstupněm k Mnichovské dohodě.

Henlein

Návštěva nacisitické elity v Sudetech. Předseda Sudetoneměcké strany Konrad Henlein stojí druhý zprava
Zdroj: Wikipedia

  • Návštěva nacisitické elity v Sudetech. Předseda Sudetoneměcké strany Konrad Henlein stojí druhý zprava
  • Zdroj: Wikipedia

„Nastolení úplné rovnoprávnosti sudetoněmecké národnostní skupiny s českým národem“. „Stanovení a uznání sudetoněmeckého územního osídlení.“ „Plná svoboda přiznání se k německé národnosti a k německému světovému názoru.“ To je jen několik částí osmibodového požadavků Sudetoněmecké strany Konráda Henleina, který do dějin vstoupil jako Karlovarský program. Vyhlásili jej 24. dubna 1938, přesně před 85 lety. Podle historiků navazoval na měsíc starý anšlus Rakouska.

Pro Československo znamenal Karlovarský program začátek pohromy. Henlein, stejně jako Adolf Hitler, neměli za cíl řešení sudetoněmecké otázky, ale zostření napětí mezi Čechy a Němci, které se začalo projevovat v následujících měsících řadou provokačních akcí, zejména ze strany německých vojáků v pohraničí. Na situaci zareagovaly i zahraniční mocnosti, které do Československa vyslaly britského politika Waltera Runcimana. Jeho závěrečná zpráva z 21. září téhož roku se nesla ve velmi nepřátelském duchu vůči Československu a doporučovala postoupení pohraničních oblastí Německu. To pak ztvrdila i Mnichovská dohoda o týden později, kdy Německo začalo zabírat území se silným zastoupením německého obyvatelstva. K této události se pak připojilo i Polsko a Maďarsko, které si přivlastnilo území na Moravě a Slovensku.

Autor: Jan Skala

Související

417439303_949777489847932_9083493976162519878_n
Hudba

Iron Maiden přijedou oslavit půlstoletí do Letňan. S sebou přivezou Halestrom

750px-Brian_Epstein_in_1965
Hudba Výročí

Pátý Beatle by oslavil devadesátku. Jeho smrt předznamenala konec kapely

Marta_Gottwaldová_-_Vlasta_-_17.03.1949
Domácí Výročí

Marta Gottwaldová přežila manžela o pár měsíců. Dnes by oslavila 125. narozeniny

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod