Předvánoční nákupy kaprů jsou tady a s ním i otázka, kdo a jak s nimi na trzích zachází. Zatímco lidé řeší, kde seženou nejhezčí rybu na štědrovečerní stůl, do hry vstupují i úředníci, kteří sledují, zda kapři netráví poslední dny v přeplněných kádích a zda jejich konec probíhá podle pravidel. Podle zkušeností z minulých let ale nejde o žádný masový problém – chyby se objevují jen u malé části prodejců a většinou nejde o nic dramatického.
Stánky s živými kapry letos zaplavily republiku zhruba na 2500 místech, přičemž největší koncentrace je tradičně na jižní Moravě. Silnou pozici mají i střední Čechy a severovýchod země, v Praze je nabídka o něco skromnější než loni. Kapra si lidé pořídí i u některých velkých supermarketů, jiné řetězce se živým rybám vyhýbají obloukem. A právě v nejrušnějších dnech těsně před Vánoci se ukáže, kdo má prodej zvládnutý a kdo riskuje pokutu.
Veterináři i město Praha proto zákazníky znovu nabádají, aby si lidé nechali kapra zabít přímo u stánku. Profesionální zásah je rychlejší a šetrnější než domácí experimenty ve vaně. Zatímco radnice to připomíná i prostřednictvím kampaní v MHD, ochránci zvířat jdou ještě dál a chtěli by prodej živých ryb úplně zakázat. Tradice ale zatím vítězí a kapr z kádě zůstává jedním ze symbolů českých Vánoc.