čtvrtek 19. září 2024

Kamery na přejezdu ve Vendryni zachytily za rok 280 přestupků

Železniční přejezd ve Vendryni u Třince monitoruje už rok inteligentní kamerový systém, který umí zaznamenávat přestupky řidičů. Jde zejména o vjezd na koleje ve chvíli, kdy je spuštěná výstražná signalizace.

P8280 Vendryněn

Přejezd ve Vendryni hlídá kamerový systém.
Zdroj: SŽ

  • Přejezd ve Vendryni hlídá kamerový systém.
  • Zdroj: SŽ

Za celý loňský rok zaznamenal systém celkem 280 přestupků, na pokutách se za ně vybralo už téměř 700 tisíc korun. Inteligentní kamery nyní Správa železnic testuje také na přejezdu ve Studénce a jejich instalaci prověřuje u dalších 33 lokalit.

Vybrané lokality musí schválit policie a s příslušnými obcemi se pak projedná spolupráce při vyřizování přestupkové agendy.

Bezpečnosti na přejezdech věnuje Správa železnic velkou pozornost. Jednou z možností je jejich úplné zrušení, k čemuž loni došlo na více než šesti desítkách míst. Namísto přejezdů, kde je vysoká intenzita silničního nebo železničního provozu, se pak budují nadjezdy nebo podjezdy. Aktuálně například vzniká silniční nadjezd přes koridorovou trať v Olomouci-Holici, v pokročilém stadiu přípravy je nový most přes čtyřkolejnou trať v Praze-Velké Chuchli nebo výstavba podjezdu namísto již zmiňovaného přejezdu ve Studénce.

Za loňský rok se zmodernizovalo 124 přejezdů za téměř 2,2 miliardy korun. Letos by k nim měla přibýt další stovka míst, plánovaná investice dosahuje téměř 1,8 miliardy korun.

Související

vlak čd
Domácí

Výstavba vysokorychlostní trati mezi Brnem a Přerovem začne příští rok, říká Kupka

Deutsche Bahn
Ekonomika

Německý dopravce Deutsche Bahn propustí tisíce zaměstnanců

Kavčí_hory_ČT_hlavní_budova_1
Domácí

Předvolební superdebatu České televize řeší velká mediální rada

51993616585_f5f6efdf36_b
Krimi

Skupinka mladíků zkopala chlapce. Pro toho musel přiletět vrtulník