K dostupnému bydlení by měly dopomoct obecní byty

Ministerstvo pro místní rozvoj se snaží zlepšit bytovou situaci v Česku podporu výstavby obecních nájemních bytů a zákonem o podpoře bydlení.

reality

Ilustrační foto.
Zdroj: Architekti s.r.o. (foto: Návrh bytového domu ve Třemošné)

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Architekti s.r.o. (foto: Návrh bytového domu ve Třemošné)

Státní fond podpory investic spadající pod Minsiretsvo pro místní rozvoj spouští program Nájemní bydlení. Ten podpoří 800 miliony korun výstavbu především obecních nájemních bytů. „Naší ambici je do dostupného bydlení v následujících letech poslat kontrolovaně až 20 miliard korun. Téměř ve všech případech jde o návratné finanční nástroje, kombinace dotace a úvěru, takže peníze se budou do systému v průběhu let vracet,“ vysvětlil místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Program Nájemní bydlení spadá do rozsáhlého projektu Bydlení pro život. „Pokud chceme zásadně zlepšit bytovou situaci v Česku, musí být jednotlivé změny na všech úrovních systému bydlení vnitřně provázané. Nejde od sebe úplně oddělit kroky, jako jsou zákony, investice do výstavby bytů nebo podpora obcí při přípravě projektů. Stejně tak musí zároveň dojít k citlivé úpravě nájemních vztahů a spolkového a družstevního bydlení. To vše patří pod značku Bydlení pro život,“ uvedl Bartoš.

Ministerstvo pro místní rozvoj při nastavení investic použije koncept dostupného bydlení, na jehož přípravě intenzivně pracuje. Podpořit může až dva miliony lidí. Za dostupný nájem považuje MMR takový, který si mohou dovolit například mladí lidé a potřebné profese. To se liší v závislosti na regionu a příjmech těchto skupin, proto zvažujeme jeho nastavení jako kombinaci nákladů na výstavbu a nižšího než tržního nájmu.

Nové byty dnes vznikají takřka výhradně ze soukromé iniciativy a peněz, protože obce nemají dost nástrojů, jak situaci s bydlením řešit. To teď měníme, vždy ale půjde o zcela dobrovolnou spolupráci samospráv a soukromých investorů,“ dodal Bartoš.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MMR

Související

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Zájem o hypotéky roste. Banky v dubnu poskytly dvojnásobek úvěrů než loni

výstavba
Domácí

Obce mohou čerpat miliony na výstavbu a rekonstrukce bytů

novostavba
Ekonomika Bydlení

Ceny bytů opět stoupají

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Banky poskytly v březnu o polovinu více hypoték než loni