pondělí 13. května 2024

Josef Šálek uběhl bez bot na sněhu půlmaraton, zapsal se do Guinessovky

Česká republika se pyšní novým světovým rekordem zapsaným v Guinessově knize. Sportovec Josef Šálek zaběhl půlmaraton na sněhu a ledu bosý v rekordním čase jedné hodiny, 50 minut a 42 vteřin.

Josef Šálek

Josef Šálek dosáhl v řadě již druhého světového rekordu.
Zdroj: FB / Josef Šálek

  • Josef Šálek dosáhl v řadě již druhého světového rekordu.
  • Zdroj: FB / Josef Šálek

Josef Šálek tímto časem překonal dosud nejrychlejšího muže na takové trati, kterým byl legendární ledový muž, Holanďan Wim Hof. Rekordu dosáhl 18. února v Peci pod Sněžkou. Aby se do Guinessovy knihy dostal, musel běžet být bosý. Josef Šálek se stejně jako Wim Hor rozhodl tuto trať běžet jenom v kraťasech.

Původního rekordu Wim Hof dosáhl v roce 2007 a činil dvě hodiny, 16 minut a 34 vteřin. Josef Šálek jeho rekord překonal o 26 minut. Nadělil si tak skvělý dárek, právě v den závodu totiž slavil 54. narozeniny. „Bos jsem běhal každý druhý den bez ohledu na počasí. Při takové aktivitě jsem ve velmi intenzivní přítomnosti. Dostávám se do určitého stavu meditace a flow, ve kterém neřeším pochybnosti, ale aktivně jsem schopný reagovat na překážky,“ přibližuje Josef Šálek, jak se na těžký závod připravoval. Na chlad nebo dokonce mráz je zvyklý. „Chlad jsem si oblíbil. Každý den se otužuji ledovou sprchou a často chodím v zimním období lehce oblečený. Chystám i ledové koupele na nohy. K tomu zpevňuji a posiluji tělo plankem, kliky a dalším cvičením,“ řekl Josef Šálek.

Není to jeho první světový rekord. V loňském roce vydržel devět hodin a 38 minut v poloze známé jako plank čili v prkně.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Světový rekordman v počtu shybů za minutu Adam Sandel
Inspirace Zajímavosti

Harvardský učitel udělal rekordních 77 shybů za minutu

Devaterčata se svými rodiči
Ostatní Zajímavosti

První devaterčata na světě oslavila třetí narozeniny

Janusz Świtaj
Zdraví

Polák dýchá 30 let díky ventilátoru. Je světovým rekordmanem

profimedia-0857549502.jpg
Ostatní

Žena letěla na lyžích 230 metrů