pondělí 29. dubna 2024

Polák dýchá 30 let díky ventilátoru. Je světovým rekordmanem

Polák Świtaj strávil posledních 30 let života s ventilátorem. Zapsal se tím do Guinnessovy knihy rekordů.

Janusz Świtaj

Janusz Świtaj
Zdroj: guinnessworldrecords.com

  • Janusz Świtaj
  • Zdroj: guinnessworldrecords.com

Janusz Świtaj ve svých 17 letech ochrnul a nedokáže samostatně dýchat, k životu tak potřebuje ventilátor. Nedávno oslavil 30 let života s tímto lékařským zařízeném, což je světový rekord. I přes své postižení se Janusz snaží žít naplno, cestuje, navštěvuje sportovní akce, zkouší nové aktivity a studuje čtvrtý ročník postgraduálních studií kognitivní behaviorální terapie.

Januszovo postižení je následkem dopravní nehody, která se mu stala dva týdny před jeho 18. narozeninami v roce 1993. Po nehodě strávil šest let na jednotce intenzivní péče, než byl konečně propuštěn domů s ventilátorem. Janusz trpěl silnými depresemi a sebevražednými sklony. Jeho touha ukončit svůj život vyvolala v Polsku na sklonku 90. let debatu o legalizaci euthanasie.

Janusz však své deprese zdolal. Díky mediální pozornosti začal Janusz dostávat pomoc prostřednictvím sbírek a dobrovolných dárců. Díky finanční podpoře byl vybaven speciálním vozíkem s přenosným ventilátorem, což mu vrátilo fyzickou svobodu. S novým vozíkem a péčí byl Janusz schopen opět prozkoumávat svou zemi a dokonce cestovat do zahraničí. Navzdory velkým obtížím, které zažil, doufá, že jeho příběh poskytne naději a inspiraci ostatním.

Autor: Šimon Mitro

Související

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

cholera
Zahraniční Zdraví

Novou vakcínu proti choleře předschválila WHO

kašel
Domácí Zdraví

Za týden přibylo téměř 1 500 případů černého kašle

Algifen Neo
Domácí Zdraví

Lék na křeče v břiše má výpadek. Lékaři by měli psát za Algifen náhradu