středa 15. května 2024

Jen 45 procent Češek na mateřské, které chtějí pracovat, skutečně pracují

Ženy na mateřské se zájmem o práci nemohou najít flexibilní úvazek, který by jim vyhovoval.

matka práce dítě

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Stále přibývá Češek, které by během mateřské a rodičovské dovolené chtěli pracovat. Problém však tkví v hlídání dětí a nedostatku flexibilních závazků. Ze statistik ČSÚ vyplývá, že 74 000 osob je momentálně doma s malými dětmi na mateřské dovolené, a dalších 283 000 lidí na rodičovské dovolené, přičemž téměř všechny z nich jsou ženy.

Průměrný věk prvorodiček v Česku stále stoupá, v roce 2022 činil 30,5 let. Ženy s vyšším vzděláním často odcházejí na mateřskou dovolenou s bohatými pracovními zkušenostmi, ale do pracovního procesu se jich jen málo zapojuje, i když by mnohé z nich rády pracovaly. Celkem 55 procent matek dětí do 2 let nepracuje, ač by si to přálo.

Jedním z klíčových problémů je nedostatek možností péče o děti během pracovního dne. V průzkumu Deloitte bylo zjištěno, že většina žen, zejména v prvních měsících života dítěte, nemá jinou možnost péče o své potomky než nárazové hlídání partnerem nebo jiným členem rodiny. To má za následek, že 61 procent žen s dítětem mladším dvou let nemá pravidelnou práci.

Dalším problémem je absence flexibilních úvazků u českých firem. Průzkum ukázal, že v porovnání se západními zeměmi je Česká republika pozadu v poskytování flexibilních pracovních režimů. Podle odborníků je potřeba změnit rozpoložení v českých firmách a zvýšit úsilí státu v odbourávání překážek a podpořit flexibilní a zkrácené úvazky.

Změna je důležitá nejen z ekonomického hlediska, ale i z pohledu psychického zdraví matek. Většina žen na mateřské preferuje zkrácené úvazky a projektovou spolupráci, což jim umožňuje lépe skloubit práci a péči o děti. Tento typ pracovního úvazku je také finančně výhodnější, protože při nízkém příjmu není nutné odvádět pojistné na zdravotní a sociální pojištění.

Realita však silně pokulhává za preferencemi žen. Podle Eurostatu má Česká republika jeden z nejnižších podílů zkrácených úvazků vůči celkové zaměstnanosti v porovnání s unijním průměrem. Problém se prohlubuje u žen s několika dětmi, které často ztratí kontakt se svou původní profesí. Navíc 74 procent žen, které pracují během mateřské nebo rodičovské dovolené, nepůsobí u svého původního zaměstnavatele.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Deloitte

Související

notebook
Domácí

Úřad práce plánuje rekvalifikovat až sto tisíc lidí v digitálních dovednostech

profimedia-0862324835
Domácí

Jurečka brzy představí novelu zákoníku práce

ChatGPT
Domácí AI

Generativní umělou inteligenci si vyzkoušela čtvrtina Čechů

svatba
Ostatní Ženy

Čtvrtina Američanek nestojí po svatbě o manželovo příjmení