středa 1. května 2024

Jednání zkrachovala, hlásí Katar. Mír na Blízkém východě je v nedohlednu

Katar potvrdil, že jednání mezi Izraelem a Hamásem skončila neúspěchem. Dauhá už navíc nechce být prostředníkem mezi oběma válčícími stranami.

GKTS_MmXwAARUGU

Boje v Pásmu Gazy pokračují. Mírová jednání se nezdařila.
Zdroj: X/IDF

  • Boje v Pásmu Gazy pokračují. Mírová jednání se nezdařila.
  • Zdroj: X/IDF

Ani při největším muslimském svátku ramadánu zbraně izraelské armády a radikálního palestinského hnutí Hamás neutichly. Nyní, když ramadán skončil, jsou v troskách i jednání o příměří a výměně rukojmích, která tak válku v Pásmu Gazy vracejí do patové situace. Krach jednání potvrdil katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání, jehož země se společně se Spojenými státy, Egyptem a Jordánskem pokusila obě znesvářené strany dotlačit k mírové dohodě.

Ál Sání také oznámil, že Katar přehodnocuje svou roli prostředníka mezi Izraelem a Hamásem, protože při jednání došlo k poškození jeho zájmů a zmíněná role mu víceméně ubližuje. Celá věc se podle něho zkomplikovala také třenicemi mezi Izraelem a Íránem.

Za celou dobu trvání konfliktu v Pásmu Gazy mezi Hamásem a Židovským státem došlo k jedinému příměří, a to na konci loňského listopadu, kdy došlo k výměně několika desítek izraelských rukojmích a palestinských vězňů. Předmětem současných snah bylo propuštění zbylých zhruba 130 zadržovaných Izraelců.

Autor: Jan Skala

Související

GMW268CWYAEkcc6
Zahraniční

Příměří v Pásmu Gazy je blízko, tvrdí USA. Otazník visí nad útok na Rafáh

12101882633_89dabc0594_b
Zahraniční

Skončí Netanjahu jako Putin? Chystá se na něj mezinárodní zatykač

Somálsko
Zahraniční

Akutní nedostatek jídla trýzní 81 milionů lidí. Nejhorší situace je v Gaze

6773873512_71721207d5_b
Zahraniční

Humanitární molo: USA pošlou zbraně Izraeli a jídlo Palestincům v Gaze