Jednání o nedůvěře bude bez Babiše

Předseda největší opoziční síly se nezúčastní jednání o nedůvěře vládě.

Poslanecká sněmovna.

Poslanecká sněmovna.
Zdroj: Facebook Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

  • Poslanecká sněmovna.
  • Zdroj: Facebook Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Opoziční hnutí ANO vyvolá dnes hlasování o nedůvěře vládě. Předtím se bude konat jednání, na kterém budou promlouvat jak vládní plotici, tak opozice. Před prvním kolem prezidentských voleb nejenom pětikoalice označovala hlasování o nedůvěře prezidentskou kampaní Andreje Babiše, jelikož se tak může „lacino“ dostat do médií. Hnutí ANO i Babiš odmítli souvislost s prezidentskou kampaní a Babiš oznámil, že se jednání o nedůvěře nezúčastní a dorazí do Sněmovny až na samotné hlasování.

Hlasování o nedůvěře vláda s největší pravděpodobností ustojí, jelikož opozice nemá ve Sněmovně většinu. Opozice v podobě ANO a SPD má celkem 92 hlasů, k vyslovení nedůvěry je ovšem zapotřebí minimálně 101 hlasů.

Jednání započne od dnešních deseti hodin dopoledne.

Andrej Babiš si namísto jednání ve Sněmovně naplánoval jiný program. Od dnešních devíti hodin ráno chtěl navštívit Pražské Jezulátko neboli kostel Panny Marie Vítězné na Malé Straně v Praze. Řád bosých karmelitánů, kteří poutní kostel spravují, se ale rozhodli kostel uzavřít, aby se nestali nechtěnou součástí prezidentské kampaně bývalého premiéra.

Vzhledem k načasování a mediální prezentaci této návštěvy ji jednoznačně považujeme za součást předvolební kampaně, která je navíc vedena velmi útočným a strach vyvolávajícím stylem a se kterou se rozhodně nemůžeme ztotožnit. Nepřejeme si, aby toto celosvětově známé poutní místo a významný náboženský symbol, kterým je soška Pražského Jezulátka, byly zneužity k takovýmto účelům,“ uvedli bosí karmelitáni na Facebooku.

Babiš po návštěvě kostela chtěl zamířit na Pražský hrad na prohlídku korunovačních klenotů, kde by si vystál frontu s veřejností (výstava korunovačních klenotů je volně přístupná a nelze na ni zakoupit vstupenku, pozn. red.), ale i tuhle část programu zrušil.

Autor: Šimon Mitro

Související

457694760_1045270090934121_8797002143869048302_n
Domácí

Místní rozvoj potřebuje krizového manažera. Rakušan nasazuje Kulhánka

profimedia-0915902262
Domácí

Vláda pomůže obcím po povodních. Dostanou pozemky na novou výstavbu

profimedia-0915873260
Domácí

Platy ve veřejném sektoru vzrostou o 1400 korun

48097304813_43b54e74fe_b
Domácí

Wagenknecht chce zastavit úpadek Pirátů. Rád by měl víc než deset procent