úterý 13. května 2025

Jedlé květiny dodají jídlům šmrnc i chuť

Živé květy zdobí dorty, zákusky nebo třeba saláty. Takové zdobení není jen módním gastronomickým výstřelkem, ale metodou starou tisíce let. Vypěstujte si i vy zajímavé chutě!

Jedlé květy

Jedlé květy
Zdroj: unsplash.com

  • Jedlé květy
  • Zdroj: unsplash.com

Pokrmy zdobili rostlinami již staří Číňani, Indové nebo třeba Řekové. Které z květů stojí za vyzkoušení a kterým druhům byste se raději měli vyhnout? Rozhodně nepoužívejte květiny z obchodů či zahradních center: mohou být sice hezké, ale skrývají v sobě chemické postřiky a umělá hnojiva. V obchodech vybírejte jen ty s certifikací bio.

Raději si pro jedlé květy vyrazte do volné přírody. Nesbírejte ale ty u silnic a trhejte je jen ve volné přírodě. Pozor - ne všechny květy jsou jedlé! Pokud si tedy nejste jistí s určením druhu, raději se poraďte s odborníkem.

Nejlepším a nebezpečnějším způsobem je vysadit si rostliny doma do truhlíků či na zahradu. Většina rostlin je nenáročná, zvládnete je vypěstovat od semínek a dobře si rozumí s různými druhy zeleniny, takže je můžete vsadit přímo do záhonů či do nádoby k rajčatům. Pro začátek si vyberte osvědčenou trojici - lichořeřišnici, měsíček a afrikány.

Jedlé květiny potřebují obvykle hodně slunce, úrodnou půdu a během kvetení i hnojivo. Vysévat a sázet můžeme na jaře a začít můžete se semínky už teď ve vaší kuchyni. Důležité je vědět, jak si daná květina rozumí s ostatními ingrediencemi v pokrmu.

Využít můžete pampelišky, sedmikráskách nebo levanduli. Z okrasných a planých jedlých květin jsou vhodné lichořeřišnice, violka, měsíček, večernice, sladké fialky, fuchsie, ibišky a růže. Hodí se do salátů, na chlebíčky a na dezerty. Pokud květy usušíte, získáte skvělou ingredienci i pro směs koření. Tyto květiny jsou vhodné i pro výrobu domácí kosmetiky.

Autor: HT

Související

den bez diety
Světové dny Jídlo

Den bez diety

pálivé jídlo
Cestování

Kde se najíst na zahraniční dovolené

ovesné sušenky
Světové dny Jídlo

Den ovesných sušenek

pizza
Světové dny Jídlo

Den poslíčků pizzy