středa 15. května 2024

Je rozhodnuto! Navzdory průzkumům bude na Slovensku vládnout Fico

Slovenské volby už mají jasného vítěze. Po letech strávených v opozici se s největší pravděpodobností do premiérského křesla vrátí Robert Fico.

PRESS_CONFERENCE_BRATISLAVA_SUMMIT_16_SEPTEMBER_(29099381803)_(cropped)

Budoucí premiér? Robert Fico s přehledem vyhrál slovenské volby.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Budoucí premiér? Robert Fico s přehledem vyhrál slovenské volby.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Modely, které v posledních dnech favorizovaly liberální hnutí Progresívne Slovensko, se nepotvrdily. Ve volbách do Národní rady totiž Slováci s přehledem zvolili jejich politického oponenta Roberta Fica a jeho sociálně-demokratickou stranu SMER-SD. Ta získala 22,9 procent hlasů, kdežto Progresívne Slovensko místopředsedy Evropského parlamentu Michala Šimečky jen 17,9 procento. Třetí pozici s necelými patnácti procenty obsadila druhá odnož sociální demokracie, strana HLAS-SD, kterou vede další bývalý premiér Peter Pellegrini. Ten už Ficovi pogratuloval k vítězství a nabídl možnou povolební spolupráci.

Na čtvrtém místě skončil vítěz minulých parlamentních voleb, koalice OLaNO, kterou následovaly ještě další tři strany Kresťanskodemokratické Hnutie, liberální Sloboda a Solidarita a euroskeptická Slovenská národná rada. Naopak nacionalistická Republika zůstala s necelými pěti procenty před dveřmi Národní rady.

Vítěz voleb Robert Fico se zatím k výsledku nevyjádřil, když po takřka celonočním maratónu opustil kolem čtvrté hodiny ranní svůj štáb, předseda Progresívného Slovenska Michal Šimečka sdělil, že jde o velmi špatnou zprávu pro Slovenskou republiku. Fico se totiž dlouhodobě vyjadřuje velmi kriticky k Evropské unii a NATO a jedním z bodů jeho volebního programu bylo okamžité zastavení pomoci Ukrajině.

Očekává se, že po volebním vítězství pověří slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sestavením kabinetu právě Roberta Fica. Ten však bude muset jednat nejen s Pellegrinim, ale pravděpodobně i s hnutím SNS či křesťanskými demokraty. Jisté šance na sestavení vlády by mohl mít i Šimečka, ovšem ten by se musel spoléhat nejen na HLAS-SD a Kresťanskodemokratické hnutie, ale i na Slobodu a Solidaritu.

Autor: Jan Skala

Související

contents_gallery_special_3_zoom_207
Ekonomika

Česká republika vymění s Ázerbájdžánem houfnice za plyn. Zájem má i Slovensko

Jaderná elektrárna Jaslovské Bohunice
Zahraniční Slovensko

Slovensko chce nový jaderný blok. Ministryně ruskou technologii odmítá

GNcCm0bWoAEJp6G
Zahraniční

Separatistické ambice Katalánska končí. Volby vyhráli socialisté blízcí Madridu

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout