sobota 18. května 2024

Jde o Zakarpatsko. Maďarská strana si brousí zuby na část Ukrajiny

Historicky bylo Zakarpatsko skutečně součástí Uherska. Proto se o něj tamní nacionalistická strana zasazuje a pokud Ukrajina prohraje současnou válku, chce si ho vzít zpět.

GE6iPc4W0AAG1yi

Maďarský politik László Toroczkai by chtěl ke své vlasti připojit část Ukrajiny.
Zdroj: X

  • Maďarský politik László Toroczkai by chtěl ke své vlasti připojit část Ukrajiny.
  • Zdroj: X

Maďarští nacionalisté Naše vlast vyhlížejí pád Ukrajiny, protože pokud se tak stane, tak si budou nárokovat Zakarpatsko. Při svém projevu v maďarském parlamentu, kde je tato partaj zastoupena šesti poslanci, to řekl její předseda László Toroczkai. Připomněl však, že jeho strana je zatím jediná, kdo si bude toto území nárokovat. Podle něho v oblasti, kde žije 150 tisíc Maďarů, zakazuje Kyjev těmto obyvatelům používat jejich mateřský jazyk.

Toroczkai také vyzval k okamžité příměří, které podle něho přinese rychlý mír, dojednaný za kulatým stolem. K tomu se však ani jedna ze znesvářených stran nemá, ačkoliv Rusko uvedlo, že prezident Vladimir Putin už směrem k NATO a Spojeným státům, jako největším vojenským podporovatelům Ukrajiny, vyslal signály směřující k mírové dohodě.

Zakarpatsko, o které maďarské straně jde, má pohnutou minulost. Historicky sice patřilo Uhersku, ovšem po první světové válce se stalo součástí Československa. Za druhé světové války si přihlásilo k nacismu a znovu připojilo k Maďarsku, jako spojenci hitlerovského Německa. Po válce si jej vymínil jako válečnou kořist sovětský vůdce Josif Stalin a připojil jej k Sovětského svazu. Po rozpadu tohoto kolosu se území stalo součástí Ukrajiny.

Autor: Jan Skala

Související

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

armed-russian-army-soldiers-stnad-on-and-next-to-their-ifor-marked-btr-80-armored-cd5663-1024
Zahraniční

Rusko postupuje na severu. Ukrajina se soustřeďuje na útoky na Krym