pondělí 20. května 2024

Japonští vědci chtějí vyslat do vesmíru družici ze dřeva

Tým japonských vědců v čele s odborníkem Koji Muratou z Kjótské univerzity zkoumá využití dřevěného materiálu ke kosmickým účelům. Zkonstruoval ekologický dřevěný satelit, který čeká na vyslání do vesmíru.

BAC9C908-EB88-4FDC-80C9-AF8938359EB0

Dřevěný obal družice chrání polovodič a čip satelitu.
Zdroj: Kjótská univerzita

  • Dřevěný obal družice chrání polovodič a čip satelitu.
  • Zdroj: Kjótská univerzita

Vysoká pevnost a hmotnost podobná hliníku dělá z dřeva ideální biologickou náhradu kovu pro konstrukce vesmírných předmětů. „Když používáte dřevo na Zemi, máte problémy s hořením, hnilobou a deformací, ale ve vesmíru tyto problémy nemáte. Ve vesmíru není žádný kyslík, takže nehoří, ani nemůže hnít,“ řekl Koji Murata, který v roce 2021 se svým vědeckým týmem poslal vybrané dřevěné vzorky do vesmíru. Ze tří dřevin – břízy Ermanovy, japonské třešně a magnólie – vyhrála na plné čáře testu magnólie, jejíž buňky jsou malé a neštěpí se.

Podle odhadů vědců obsahuje atmosférický prostor naší planety až deset procent kovových částic z vracejících se kosmických lodí a satelitů a do budoucna by mohly vážně poničit křehkou ozonovou vrstvu. „Na konci svého života satelity znovu vstoupí do atmosféry. Rozdíl je v tom, že dřevo shoří a nakonec se stane plynem, zatímco kovy se místo toho stanou jemnými částicemi,“ řekl Murata.

Dřevěný satelit nazvaný LingoSat je v závěrečné fázi testování. Do vesmíru by se měl vydat i přes skepsi některých vědců příští léto.

Autor: Zuzana Beranová

Související

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země

bezdomovec Japonsko
Zahraniční

Japonsko hlásí nejméně bezdomovců za 20 let

dřevostavba
Ekonomika

Stát chce podpořit větší využití dřeva ve stavebnictví

profimedia-0845005392
Zahraniční Vesmír

Měl být prvním Afroameričanem ve vesmíru. Nakonec se dočká až v 90 letech