pondělí 20. května 2024

Japonsko bojuje s nízkou porodností a se stárnoucí populací

Japonsko má vysoké náklady na sociální zabezpečení, protože se dlouhodobě potýká se stárnutím populace. V zemi navíc rapidně klesá porodnost.

senior

senior
Zdroj: pixabay.com

  • senior
  • Zdroj: pixabay.com

Japonsko se snaží vypořádat s obrovským demografickým problémem, kterým je stárnutí populace. V současné době tvoří téměř 29 procent obyvatel lidé starší 65 let. V roce 2040 počítá země s mnohem vyšším číslem, a to 35 procenty. Podle Organizace spojených národů má již nyní Japonsko nejstarší populaci na světě. Každému desátému obyvateli je přes 80.

Tomu nepomáhá ani neustále klesající porodnost. Obyvatelé země odmítají přivádět na svět děti do doby, ve které neustále narůstají životní náklady. Japonci jsou také známí svou houževnatostí a pracovním nasazením, což rodinnému životu také neprospívá. Podle statistiky se v loňském roce narodilo v zemi jen 800 tisíc dětí, což je nejméně od doby sledování tohoto jevu. V 70. letech se za jediný rok narodily přes dva miliony dětí.

Japonsko není jedinou zemí, která se potýká s těmito dvěma problémy. I další asijské země jako Čína a Jižní Korea upozorňují na klesající porodnost.

Autor: Zuzana Beranová

Související

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země

bezdomovec Japonsko
Zahraniční

Japonsko hlásí nejméně bezdomovců za 20 let

FsRE3H5acAE1Q4Q (1)
Zahraniční

Zkuste použít jaderné zbraně a bude to váš konec, hrozí Soul směrem na sever

rectangle_large_type_2_ca2686cf8e3f6f3c2c16d9e5375ce9bb
Zahraniční Zdraví

Japonci začali recyklovat jednorázové plenky, po vyčištění z nich vyrobí nové