pondělí 28. října 2024

Jan Opletal chtěl porazit nacisty. Podařilo se mu to ale až s komunismem

Jméno studenta Jana Opletala se stalo symbolem protinacistického odboje. Smrtelně byl postřelen přesně před 85 lety.

Pohřeb_Jana_Opletala

Pohřeb Jana Opletala.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Pohřeb Jana Opletala.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Jméno studenta mediciny Jana Opletala se léta skloňuje jako jeden ze symbolů protinacistického odboje. Tento mladík se totiž 28. října 1939, tedy přesně před 85 lety, na samém začátku 2. světové války, zúčastnil demonstrace v Praze, která měla vyjádřit nesouhlas československého obyvatelstva s postupem hitlerovského Německa. Během akce však byl neznámým střelcem smrtelně zraněn a 11. listopadu pak zemřel v pražské nemocnici na zánět pobřišnice.

Jeho smrt a následný pohřeb 15. listopadu 1939 přerostl ve velkou protinacistickou demonstraci, po níž byla většina účastníků, zejména Opletalových kamarádů pozatýkána. Více než 1200 studentů bylo posláno do koncentračního tábora Sachsenhausen a devět studentů a funkcionářů studentských organizací bylo 17. listopadu popraveno. Ten den také Němci nechali zavřít všechny československé vysoké školy.

Celá tato událost měla dohru o 50 let později. 17. listopadu 1989 se na pražském Albertově sešli také tehdejší studenti vysokých škol, aby si celou událost z roku 1939 připomněli. Pod pravděpodobnou taktovkou Státní bezpečnosti však došlo ke změně charakteru celé akce, která se změnila v protest proti komunistickému režimu. Ten se začal důsledkem těchto událostí v dalších dnech hroutit, až do konce roku padl úplně.

Autor: Jan Skala

Související

Petschkův palác
Domácí Tipy na výlety

Petschkův palác otevře své brány veřejnosti 28. října

Ministerstvo zemědělství
Domácí Tipy na výlety

Ministerstvo zemědělství otevře své brány 28. října

Lochkovský tunel na Pražském okruhu
Domácí

Tunely na Pražském okruhu budou v neděli a v pondělí uzavřeny

profimedia-0817649527
Domácí

Plzeň oslaví vznik republiky. Doprava v centru bude omezena