pondělí 20. května 2024

Jaká je neslavnější skladba všech dob? Americký hit z roku 1981

Překvapivý výsledek přineslo pátrání po nejslavnější skladbě všech dob. Podle magazínu Forbes ji vytvořila v roce 1981 americká rocková kapela Journey.

Journey-live+in+houston

Tvůrci nejslavnější skladby všech dob, američtí Journey.
Zdroj: Facebook/Journey

  • Tvůrci nejslavnější skladby všech dob, američtí Journey.
  • Zdroj: Facebook/Journey

Přestože kapela existuje dosud, byla zvyklá na úspěchy zejména v 80. letech, což dokazuje i vyhlášení největší skladby všech dob, s kterým přišel renomovaný magazín Forbes. Ten titul přisoudil právě kapele Journey a jejímu singlu Don´t Stop Believin´ z roku 1981. Podle Recording Industry Association of America získal hit osmnáctinásobnou platinovou desku, což odpovídá tomu, že si skladbu koupilo 18 milionů lidí.

Na vrcholky hitparád se skladba dostala hned po svém vydání v říjnu 1981 a přestože nebyla tehdejším hitem číslo jedna, její úspěch spočíval ve vytrvalosti. Hrála se třeba v seriálu The Sopranos, v muzikálu Rock Of Ages či se dočkala úspěchu i u mladých fanoušků, když se objevila v muzikálu Glee. Původně ji Journey vydali na svém nejúspěšnějším albu Escape.

Americká pětice působí na hudební scéně dodnes, přestože ze sestavy, která Don´t Stop Believin´ původně nahrála, v kapele dnes hraje už jen kytarista a zakládající člen Neal Schon a klávesista Jonathan Cain. Muž, který skladbě kdysi dal hlas, Steve Perry, dodnes působí na sólové dráze.

Autor: Jan Skala

Související

Bernard Arnault
Zahraniční Zajímavosti

Nejbohatším mužem světa je opět Arnault. Mezi dolarovými miliardáři je 11 Čechů

Michael Jordan v autobiografické dokumentární sérii The Last Dance
Zahraniční Osobnosti

Michael Jordan je prvním sportovcem v žebříčku 400 nejbohatších Američanů

renata-kellnerova-ppf-midjourney
Domácí

Nejbohatším Čechem je Kellnerová. Babiš si polepšil o šedesát miliard

Schickprofimedia-0758834806.jpg
Fotbal

Nejvíc vydělává Schick