pátek 3. května 2024

Nejbohatším mužem světa je opět Arnault. Mezi dolarovými miliardáři je 11 Čechů

Stejně jako loni zvítězil v žebříčku nejbohatších mužů světa magazínu Forbes módní magnát Bernard Arnault. O druhé místo se přetahuje Elon Musk s Jeffem Bezosem.

Bernard Arnault

Nejbohatší muž světa Bernard Arnault.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Nejbohatší muž světa Bernard Arnault.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Francouzský magnát Bernard Arnault, majitel módního impéria LVMH, si drží pozici nejbohatšího člověka na světě s majetkem 233 miliard dolarů, v přepočtu 5,5 bilionu korun, uvádí magazín Forbes. V totožném žebříčku zvítězil i v loňském roce. Za ním následuje Elon Musk, zakladatel automobilky Tesla, s jměním 195 miliard dolarů. „Jen“ o miliardu dolarů méně reportuje Forbes u třetího v pořadí, zakladatele Amazonu Jeffa Bezose, který se s Muskem tradičně přetahuje o titul nejbohatšího Američana.

Výrazný skok v žebříčku se podařil oproti loňskému roku Marku Zuckerbergovi, majiteli Facebooku. Jeho majetek vzrostl o více než 100 miliard dolarů, což ho posunulo na čtvrté místo se 177 miliardami dolarů. V první dvacítce se kromě něj objevují také Bill Gates, Steve Balmer a Larry Ellison z technologického sektoru, a tradiční obory zastupují mediální magnáti jako Warren Buffet a Michael Bloomberg.

Nejbohatším Asiatem v žebříčku je Ind Mukesh Ambani se skupinou Reliance Industries, která působí v telekomunikacích i ropném průmyslu. Z Evropy je kromě Arnaulta mezi nejbohatšími dvaceti lidmi i Françoise Bettencourt Meyers, dědička společnosti L´Oreal.

Česko má podle Forbesu celkem 11 dolarových miliardářů. Nejbohatší zůstává vdova po Petru Kellnerovi, majetek Renáty Kellnerové a její rodiny je vyčíslen na 18 miliard dolarů, v přepočtu 421 miliard korun. Následují podnikatelé Karel Komárek (9,5 miliard dolarů) a Daniel Křetínský (9,4 miliard dolarů). Bývalý český premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš je podle Forbesu sedmým nejbohatším Čechem s majetkem 3,5 miliard dolarů.

Autor: Šimon Mitro

Související

402009969_835997225197930_6376097652567379338_n
Domácí

Pavel odsoudil Babišovy výroky. Zároveň se však nezastal ani kampaně SPOLU

Elon Musk s čínským premiérem Li Čchiangem
Zahraniční

Musk se setkal s čínským premiérem

Petr Pavel
Domácí

Spor mezi ANO a Hradem. Pavel babišovce tepe za nekonstruktivní přístup

Morseova abeceda
Světové dny Zajímavosti

Den morseovky