pátek 17. května 2024

Jak správně recyklovat nebo třídit oblečení

Při pojmu recyklace si každý představí především kontejnery na plasty, sklo a papír. Existují ale i další druhy třídění, a jedním z nich je recyklace oblečení.

Recyklace oblečení

Ilustrační foto
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: pixabay.com

S jarem nastává období, kdy spousta z nás provádí čistku svého šatníku, kupuje nové a zbavuje se starého oblečení. Pokud chcete přispět ke snížení uhlíkové stopy nebo redukci odpadu na skládkách, zaměřte se právě na tuto oblast. Módní průmysl je totiž jedním z největších znečišťovatelů planety, tvoří až deset procent všech emisí oxidu uhličitého.

Především pak fast fashion, tedy rychlá móda, je známá svou neudržitelností. Oblečení vyrábí levně a rychle, což vede k neustálému koloběhu jeho nakupování a vyhazování. Módní průmysl produkuje více než 150 miliard oděvních výrobků každý rok, to odpovídá téměř 20 novým kouskům pro jednu osobu. Tím tak vzniká značné množství textilního odpadu, který často končí na skládkách.

Jedním z kroků, jak planetě ulehčit je nakupování pouze nezbytných kousků. To znamená vzdát se častých nákupů a nepodporovat řetězce s rychlou módou. Volit můžete oblečení od lokálních výrobců a především pak nadčasové modely.

Další možností je recyklace oblečení. Nakupováním z druhé ruky chráníte oblečení před skládkami, snižujete poptávku po výrobě nového, a často ještě navíc ušetříte peníze. Vaše vyřazené věci pak zkuste prodat nebo darovat charitě.

Pokud si s haldami starého oblečení nevíte rady, využijte kontejner na textil. Ideálně byste měli vyhazovat všechno zabalené. Nejlepší je přebrat skříň a všechno dát do pytle a ten pak vyhodit do kontejneru. Oblečení, který se dá pořád nosit, putuje z třídírny textilu nejrůznějším charitám a slouží potřebným.

Do kontejnerů na textil nepatří mokrý a extrémně špinavý textil, koberce, molitan, peřiny, polštáře, spacáky, záclony či kožichy. Takové věci zkuste odvézt do sběrného dvora.

Autor: HT

Související

bos
Světové dny Móda

Den bez ponožek

Země
Světové dny Příroda

Den Země

textil
Zahraniční Ekologie

Neprodaný textil zatěžuje životní prostředí

tvíd
Světové dny Móda

Den tvídu