Kromě rostlinných variant, které často lidem tolik nechutnají, cukráři doporučují vyměnit máslo za sádlové kuličky. Cukroví z nich je křehké, voní skvěle a sádlo v těstě rychle zmizí. Působí dokonce prospěšně, protože vepřové sádlo má optimální obsah esenciálních mastných kyselin, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.
Samozřejmě ale můžete najít i varianty cukroví, kde máslo vůbec nepotřebujete. To jsou například zázvorky. Mají chuť a vůni, které připomínají perníčky, ale jejich příprava vyžaduje více času, aby správně změkly a rozležely se. Recept najdete pod článkem stejně jako recept na sádlové rohlíčky.
"Peču cukroví pro celou rodinu a kromě toho, že letos zkouším nahradit máslo sádlem, jsem si také pro zásoby másla dojela do Polska, kde je výrazně levnější než u nás. Další možností je máslo si vyrobit doma. Na to je ale nejlepší mléko rovnou z kravína," radí zkušená pekařka Anna Havránková z Třince.
Zázvorky
Ingredience
- 500 gramů hladké mouky
- 500 gramů cukru moučky
- čtyři celá vejce
- 30 gramů mletého sušeného zázvoru
- lžíce sody
Postup
Suroviny smícháme do těsta, které vyválíme na válu. Vykrajujeme do libovolných tvarů a po vykrájení necháme do druhého dne odpočinout. Druhý den pečeme na 150 stupňů do zlatova.
Sádlové rohlíčky
Ingredience
- 150 gramů sádla
- 180 gramů cukru
- 180 gramů hladké mouky
- 100 gramů mletých ořechů
- čokoláda nebo kakao
- hřebíček
Postup
Všechny ingredience smícháme do těsta a necháme několik hodin odležet. Potom naplníme formičky, které předtím vymažeme sádlem. Pečeme na 180 stupňů. Z formiček je vyklopíme ještě horké a obalíme v cukru.