neděle 29. září 2024

Izrael vybombardoval uprchlický tábor. Zároveň viní USA ze zadržování zbraní

Minimálně 25 obětí na životech a 50 zraněných má izraelský útok na uprchlický tábor ve městě Gaza, kde byla zasažena kancelář Mezinárodního výboru Červeného kříže. Tato události vyvolala silnou mezinárodní kritiku.

GQyD8ONbwAAbilm

Izrael vybombardoval kancelář Červeného kříže.
Zdroj: X

  • Izrael vybombardoval kancelář Červeného kříže.
  • Zdroj: X

Izrael, přestože má stále deklarovanou podporu západního světa ve své válce v Pásmu Gazy, je znovu terčem kritiky za to, že během víkendu při jeho útoku ve zmíněné oblasti, byla zasažena i kancelář Mezinárodního výboru Červeného kříže ve městě Gaza. Izrael, podle ministerstva zdravotnictví ve zmíněném městě, útočil na uprchlický tábor al-Mawásí, kam se znovu z jihu Pásma Gazy, kde armáda Židovského státu decimuje město Rafáh, přesídlili někteří palestinští obyvatelé této středomořské oblasti.

Přestože se na začátku června hovořilo o možném podepsání příměří, tak nejprve Izrael a poté i radikální palestinské hnutí Hamás, jako druhá část konfliktu, tuto variantu shodili ze stolu. O mírovou dohodu mezi oběma stranami se snažil zejména americký prezident Joe Biden. Toho za to kritizoval, ještě před svým rozpuštěním, izraelský válečný kabinet.

Silná slov na adresu USA zaznívají i v současnosti, kdy si svého největšího spojence vzal na paškál izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ten Washington obvinil ze zadržování zbraní a munice pro Izrael. Bílý dům však jakoukoliv kritiku v tomto směru odmítá.

Izraelská odveta, za útok Hamásu na jeho území, kdy přišlo o život 1200 lidí, si už vyžádala život takřka 40 tisíc Palestinců, především z řad civilního obyvatelstva.

Autor: Jan Skala

Související

478336223_84c90142b2_o
Zahraniční Aktualizujeme

IDF: Hassan Nasralláh již nebude moci terorizovat svět!

profimedia-0901817388
Domácí

Lipavský v pondělí podá rezignaci. Končí u Pirátů, ve vládě možná bude pokračovat

GYd1i-tb0AAIJYL
Zahraniční

Důsledek silných dešťů. Sesuv půdy ve zlatém dole zabil 15 pracovníků

GYeI4PKbgAAyK7L
Zahraniční

Izrael nejprve příměří s Libanonem odmítl. Teď o něm jedná s Američany