čtvrtek 19. září 2024

Izrael už útočí po celém Pásmu Gazy. Už nemáme kam jít, tvrdí obyvatelé oblasti

Izrael operuje takřka po celém Pásmu Gazy. Ačkoliv údery mají být vedeny proti Hamásu, střely padají na bezpečné zóny na pobřeží Středozemního moře i na uprchlické tábory v Gaze.

GShhHaibkAAJzvU

Zničená bezpečná zóna na okraji města Chán Júnis.
Zdroj: X

  • Zničená bezpečná zóna na okraji města Chán Júnis.
  • Zdroj: X

Izraelská armáda, i přes právy o jednání ohledně dlouhodobějšího příměří, zintenzivňuje své útoky na oblast Pásma Gazy. Po, co víkendový útok na bezpečné zóny na pobřeží Středozemního moře připravil o život desítky civilistů, armáda Židovského státu svou ofenzivu v pondělí ještě přiostřila. Za své současné konání se jí dostává kritiky nejen od zemí arabského světa, ale i ze strany OSN a dalších mezinárodních institucí, kteří poukazují na stále se zhoršující humanitární situaci.

"Kam jít, to se každý ptá a nikdo nezná odpověď,“ řekla podle agentury Reuters jedna z trhovkyň ve městě Chán Júnis, která byla svědkem víkendového útoku na bezpečné zóny. „Země se třásla pod nohama a všude kolem byla rozřezaná těla. Nikdy jsem nic takového neviděla,“ uvedla žena. Izrael tvrdí, že víkendový útok byl zaměřený na vojenského velitele Hamasu Mohammeda Deifa, jednoho ze strůjců útoku ze 7. října, kterým celá válka začala.

Obnovení bojů hlásí také město Rafáh na jihu Pásma Gazy a samotná Gaza, kde údajně izraelské střely znovu mířily na uprchlické tábory.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0909504286
Zahraniční

Další výbuchy v Libanonu: Tentokrát explodovaly vysílačky a solární zařízení

GXsSrrBbAAA-Fwi
Zahraniční

V kapsách členů Hizballáhu vybuchují pagery. Libanon viní izraelský Mosad

GXkxb5vXAAA8rPZ
Zahraniční

Netanjahu slibuje odplatu Jemencům. Jejich raketa přistála uprostřed Izraele

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu