sobota 7. září 2024

Izrael poslal tanky zpět do Chán Júnisu. Po útocích evidují úřady 70 mrtvých

Do Chán Júnisu znovu najely izraelské tanky. Kritici tvrdí, že v Pásmu Gazy už není žádné místo, kam by mohli bezpečně odejít civilisté, kterých už během války zemřelo kolem 40 tisíc.

profimedia-0675250148

Z Pásma Gazy jsou po třičtvrtě roce válčení trosky.
Zdroj: Profimedia

  • Z Pásma Gazy jsou po třičtvrtě roce válčení trosky.
  • Zdroj: Profimedia

Izrael nepolevuje ve svém válečném úsilí v Pásmu Gazy. Během posledního útoku na oblast zemřelo podle údajů ministerstva zdravotnictví v Gaze kolem 70 lidí včetně žen a dětí a dalších minimálně 200 bylo zraněno. Armáda Židovského státu nyní svou pozornost znovu zaměřuje na město Chán Júnis, kde vybídli obyvatele k evakuaci a poté do některých čtvrtí najely jejich tanky. Jeruzalém to obhajuje tvrzením, že ve městě ve střední oblasti Pásma Gazy se ukrývají bojovníci Hamásu, proti kterým je současná vojenská operace zaměřena. Palestinská strana tvrdí, že Izrael bombarduje východní oblasti města.

Podle palestinských úřadů byly z provozu vyřazeny i dvě kliniky ve východní části Chán Júnisu. Rovněž tvrdí, že útoky jsou vedeny proti civilnímu obyvatelstvu, které z města prchá na oslích povozech či pěšky.

Podle organizace OSN, která je kritikem izraelského počínání, už nezbývá v Pásmu Gazy žádné bezpečné místo. Izrael podle ní cíleně zmenšuje i tábory humanitární ochrany. Palestinských obětí je podle posledních statistik už bezmála 40 tisíc.

Autor: Jan Skala

Související

Děti Gaza
Zahraniční

Přes 187 tisíc dětí v Gaze bylo naočkováno proti obrně

GWVQjAJXAAAHf5S
Zahraniční

Netanjahu je pod stále větším tlakem. Dohodu o rukojmích chce už i Biden

profimedia-0903947923
Zahraniční

Izrael vstoupil do stávky. Premiérské křeslo pod Netanjahuem se otřásá

standard_compressed_12102323823_f2d778cf2e_o
Zahraniční

Izrael zítra ochromí generální stávka. Je namířena proti Netanjahuovi