sobota 18. května 2024

Itálie se vrací ke starému plánu. Vybuduje most z Kalábrie na Sicílii

Před deseti lety stavbu mostu mezi pevninskou Itálií a Sicílií smetla italská vláda ze stolu. Zdálo se, že definitivně. Nyní se však k projektu vrací a příští rok chce začít stavět.

Most mezi Sicílií a Kalábrií přece jen stát bude.

Most mezi Sicílií a Kalábrií přece jen stát bude.
Zdroj: X @AvvenirediCal

  • Most mezi Sicílií a Kalábrií přece jen stát bude.
  • Zdroj: X @AvvenirediCal

Podobně jako Rusko spojilo svou pevninu s anektovaným poloostrovem Krym, chce to samé udělat i Itálie se svým ostrovem Sicílie. K plánu na výstavbu mostu se vrací po deseti letech ticha po pěšině, kdy se už zdálo, že původní myšlenku na výstavbu italská vláda zavrhla. Opak je pravdou. Ministr hospodářství Giancarlo Giorgetti při představování rozpočtu na příští rok uvedl, že právě na tuto akci vyčlenil jeho resort 12 miliard eur, to je téměř 300 miliard korun.

Podle přepracovaných dokumentů by měl most spojit sicilské pobřeží poblíž města Messina a jih italského regionu Kalábrie. Jeho délka by měla dosáhnout pěti kilometrů. Se stavbou by se mělo začít už v létě příští roku.

Plánovaný most už léta rozděluje italskou veřejnost. K nejsilnějším argumentům kritiků stavby patří skutečnost, že most bude v místě, kde dochází k častým a silným zemětřesením, a pak také fakt, že mezi Messinou a Kalábrií jezdí trajekt, jemuž cesta mezi oběma místy trvá dvacet minut. Zastánci stavby naopak argumentují velkým zrychlením a zefektivněním dopravy mezi Itálií a Sicílií.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0871684776
Zahraniční

Papež nabádá Italy, aby měli více dětí

43047869_2026953143994809_5881120274853658624_n
Zahraniční Video

Konec vykořisťování štěňat: Itálie zakázala jógu se psími miminy

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout

prof
Zahraniční

Papež František po sedmi měsících opustil Vatikán. Vydal se do benátské věznice