Inovativní sáček udrží pečivo čerstvé až devět dní

Technická univerzita v Liberci vynalezla sáček, v němž pečivo vydrží čerstvé až pět dní, v některých případech dokonce devět. Vývoj trval půl roku. K prodeji bude od prosince na Facebooku.

Sáček na pečivo

Zázračný sáček bude pro širokou veřejnost dostupný od prosince.
Zdroj: Technická univerzita v Liberci

  • Zázračný sáček bude pro širokou veřejnost dostupný od prosince.
  • Zdroj: Technická univerzita v Liberci

Sáček na pečivo má nanomembránu, která umožňuje, aby pečivo zůstalo déle čerstvé. U běžného pečiva sáček zaručuje čerstvost po pět dní, u chleba dokonce až devět dní.

Takzvaný čerstvý pytlík vyvíjela a testovala Katedra hodnocení textilií Technické univerzity v Liberci ve spolupráci s Klementinou Gáspárovou, majitelkou společnosti, která mimo jiné provozuje i šicí dílny. „Naším úkolem na katedře bylo vyvinout a dodat vrstvu, která udrží v pytlíku mikroklima ideální pro pečivo. Navíc jsme zajistili českého dodavatele na výrobu příslušných membrán tak, aby se výrobek mohl skutečně dostat na trh a k lidem,“ říká vedoucí katedry Roman Knížek.

A jak sáček vůbec vznikal? „Běžně po nás firmy chtějí, abychom textilii opatřili paropropustnou membránou, to jsme zkusili i na začátku vývoje tohoto pytlíku na pečivo. Po několika prototypech se ale ukázalo, že cesta vede jinudy: pečivo si žádá paronepropustnou vrstvu, kterou jsme aplikovali formou zátěru na pohledovou lněnou textilii,“ vysvětluje Knížek.

Sáček by měl být dostupný od počátku prosince přes Facebook nebo e-shop. Stát bude zhruba 400 korun.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Speciální úprava oděvního štítku
Domácí

Štítek pomůže e-shopům poznat nošené, vyprané a pak vrácené oblečení