neděle 29. září 2024

I v tropickém počasí hrozí nachlazení. Může za něj klimatizace

Horké počasí posledních dní způsobuje řadě lidí zdravotní problémy. Některé může způsobit i špatně používaná klimatizace. V ordinacích lékařů se i v tropických dnech objevují lidé s angínami nebo onemocněními močových cest.

chřipka

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Prostory bychom klimatizací neměli přechladit. Správné nastavení klimatizace by mělo být v létě o pět až sedm stupňů nižší než venkovní teplota. Jestliže tedy máme venku 35, pak by v klimatizovaném prostoru mělo být kolem 29 stupňů, ne méně. Ve svém doporučení to uvádí lékaři ze Státního zdravotního ústavu.

Při větším rozdílu teplot se zvyšuje riziko teplotního šoku, který organismu neprospívá. Docházet muže k respiračním onemocněním, bolestem v krku, angínám a onemocněním močových cest. Organismus totiž kolísá mezi tepelnými extrémy a není v rovnováze. Zásadní věcí je tedy klimatizovat pozvolna. Jakmile v klimatizované místnosti pocítíte, že je vám zima a studené proudění vzduchu je vám nepříjemné, je to špatně. Důsledky působení studeného vzduchu ovšem často podceňujeme.

Stejný problém si řada z nám sama přivodí i u klimatizací v autě. Vychlazené auto je příjemné, ale při vystupování se tělo teplotnímu šoku s možnými následnými zdravotními problémy nevyhne.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Státní zdravotní ústav

Související

lednička
Světové dny

Den chlazení

medication-5185733_1280
Domácí

Angína nebo spála? Nakažených přibývá

nachlazení
Domácí

Přibývá angín a spál způsobených streptokokem