Zajít si na perfektně načepované pivo ve vesnické hospodě? Příležitostí k tomu je čím dál více, jak právě ukazuje ocenění Hvězda sládků. Letos ho od plzeňského pivovaru získalo rekordních 748 hospod a restaurací, to je o 162 více než loni. Nejvýrazněji vzrostly počty oceněných ve městech a obcích.
„Dříve se tradovalo, že za perfektně ošetřeným a načepovaným pivem se jezdí do vyhlášených pivnic ve velkých městech. To už ale neplatí. Počet špičkových hospod a restaurací výrazně roste i v menších městech a na vesnicích. Místní hospodští a výčepní si v péči o pivo stále častěji v ničem nezadají s konkurencí z velkých měst,“ říká vrchní obchodní sládek pivovaru Vojtěch Homolka.
Samotnému udělení Hvězdy sládků předchází komplexní hodnocení podniku, které se soustředí například na správné skladování piva, správné používání tlačných plynů, pravidelnost sanitace pivních cest, čistotu výčepní techniky a mytí pivního skla. Hodnotí se také správné čepování.