Základním předpokladem pro to, aby byla pečínka z husy šťavnatá, je proudění vzduchu při pečení. Pečte ji proto na vysokém roštu. Podstatné je taky maso dostatečně nasolit den před pečením a péct ho pomalu při nízké teplotě, aby se vypekl tuk z kůže. Maso je ideální z mladé husy, která má okolo tří kilogramů.
Potřebovat tedy budete husu, sůl, kmín a jablka. Po odležení nasolené a nakmínované husy minimálně 24 hodin v lednici, dovnitř husy vložte dvě celá jablka. Ta zajistí šťavnatější chuť.
Pro pečení zvolte vysoký rošt. Položte ho na plech a na ten nalijte hrnek vody. Na rošt položte husu a pečte ji v troubě na 120 stupňů čtyři až šest hodin podle její velikosti. Posledních deset až patnáct minut přidejte teplotu na 220 stupňů, aby husa měla kůrčičku. Husu před podáváním nechte 15 minut odpočinout.
Podávat ji můžete s knedlíkem a se zelím nebo s bramborovými plackami a opečenou cibulkou.