úterý 5. listopadu 2024

Husa na svatého Martina? Ukážeme vám jak na ni!

Ke svatomartinským hodům neodmyslitelně patří husa. Pokud si chcete opravdu pochutnat, je nutné ji péct pomalu při nízké teplotě!

goose-3750224_1280

Svatomartínská husa s knedlíkem a zelím je listopadový evergreen.
Zdroj: pixabay

  • Svatomartínská husa s knedlíkem a zelím je listopadový evergreen.
  • Zdroj: pixabay

Základním předpokladem pro to, aby byla pečínka z husy šťavnatá, je proudění vzduchu při pečení. Pečte ji proto na vysokém roštu. Podstatné je taky maso dostatečně nasolit den před pečením a péct ho pomalu při nízké teplotě, aby se vypekl tuk z kůže. Maso je ideální z mladé husy, která má okolo tří kilogramů.

Potřebovat tedy budete husu, sůl, kmín a jablka. Po odležení nasolené a nakmínované husy minimálně 24 hodin v lednici, dovnitř husy vložte dvě celá jablka. Ta zajistí šťavnatější chuť.

Pro pečení zvolte vysoký rošt. Položte ho na plech a na ten nalijte hrnek vody. Na rošt položte husu a pečte ji v troubě na 120 stupňů čtyři až šest hodin podle její velikosti. Posledních deset až patnáct minut přidejte teplotu na 220 stupňů, aby husa měla kůrčičku. Husu před podáváním nechte 15 minut odpočinout.

Podávat ji můžete s knedlíkem a se zelím nebo s bramborovými plackami a opečenou cibulkou.

Související

profimedia-0668698018
Domácí

Svatomartinská husa láká Čechy. Nabídka v restauracích roste

398298547_370698682087528_2718943457379080336_n
Zdraví Návody

Pomáhá i na artritidu! Houba se zázračnými účinky

profimedia-0668695702
Domácí Jídlo

Ze svatomartinské husy je luxusní zboží. Její chov se nevyplatí

cuketa
Inspirace Zahrada

Cuketa stokrát jinak. Lze z ní udělat i falešný tatarák, který chutná na topinkách