sobota 27. září 2025

Hrozí čokoládová krize? EU varuje před klimatickými riziky pro dovoz potravin

Nová studie varuje, že klimatická změna a úbytek biodiverzity ohrožují dovoz klíčových potravin do Evropy.

čokoládové boby

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Evropská unie je největším vývozcem čokolády na světě, ale její výroba je vážně ohrožena. Až 97 procent kakaa, hlavní suroviny pro čokoládu, pochází ze zemí, které jsou extrémně zranitelné vůči klimatickým změnám a mají slabé možnosti se jim přizpůsobit. V posledním roce stoupla hodnota dovozu kakaa o 41 procent, přičemž ceny čokolády vzrostly za poslední tři roky o 43 procent.

Vedle kakaa se studie zaměřila i na další klíčové plodiny: pšenici, kukuřici, rýži, kávu a sóju. Většina jejich dovozu do EU pochází ze zemí, které trpí ztrátou biodiverzity a klimatickými extrémy. U pšenice, kukuřice a kakaa přichází dvě třetiny dovozu ze států, jejichž přírodní bohatství je již silně narušeno.

Autoři varují, že úbytek přírodního prostředí zhoršuje dopady klimatických změn. Méně biodiverzní farmy jsou náchylnější k chorobám a suchu, navíc se snižuje jejich výnosnost. Například kácení původních lesů mění místní klima, a pěstování jedné plodiny (monokultury) vyčerpává půdu.

Někteří navrhují, aby EU více potravin vyráběla sama. Podle odborníků by to ale nestačilo – Evropa sama čelí klimatickým rizikům, a navíc jí chybí vhodné podmínky pro pěstování některých plodin. Místo toho by EU měla investovat do odolnosti zemědělských producentů v rozvojových zemích, přístavní infrastruktury a podpory malých farmářů.

Autor: Šimon Mitro

Související

G1xdP9JXUAAn73p
Zahraniční

Konec demokracie v Moldavsku. Vládní úřady vyloučily proruskou stranu z voleb

30635470140_8c00d759fa_b
Zahraniční

Moldavsko jde k volbám. Boj u tuto zemi se však odehrává v Moskvě i Bruselu

povodeň
Zahraniční Klimatické změny

Voda na Zemi se vymyká kontrole

supermarket
Domácí Jídlo

Češi čtou etikety málo. Jen každý sedmý sleduje složení potravin