neděle 15. června 2025

Hrozí čokoládová krize? EU varuje před klimatickými riziky pro dovoz potravin

Nová studie varuje, že klimatická změna a úbytek biodiverzity ohrožují dovoz klíčových potravin do Evropy.

čokoládové boby

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Evropská unie je největším vývozcem čokolády na světě, ale její výroba je vážně ohrožena. Až 97 procent kakaa, hlavní suroviny pro čokoládu, pochází ze zemí, které jsou extrémně zranitelné vůči klimatickým změnám a mají slabé možnosti se jim přizpůsobit. V posledním roce stoupla hodnota dovozu kakaa o 41 procent, přičemž ceny čokolády vzrostly za poslední tři roky o 43 procent.

Vedle kakaa se studie zaměřila i na další klíčové plodiny: pšenici, kukuřici, rýži, kávu a sóju. Většina jejich dovozu do EU pochází ze zemí, které trpí ztrátou biodiverzity a klimatickými extrémy. U pšenice, kukuřice a kakaa přichází dvě třetiny dovozu ze států, jejichž přírodní bohatství je již silně narušeno.

Autoři varují, že úbytek přírodního prostředí zhoršuje dopady klimatických změn. Méně biodiverzní farmy jsou náchylnější k chorobám a suchu, navíc se snižuje jejich výnosnost. Například kácení původních lesů mění místní klima, a pěstování jedné plodiny (monokultury) vyčerpává půdu.

Někteří navrhují, aby EU více potravin vyráběla sama. Podle odborníků by to ale nestačilo – Evropa sama čelí klimatickým rizikům, a navíc jí chybí vhodné podmínky pro pěstování některých plodin. Místo toho by EU měla investovat do odolnosti zemědělských producentů v rozvojových zemích, přístavní infrastruktury a podpory malých farmářů.

Autor: Šimon Mitro

Související

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Evropská sucha lámou rekordy. Řeky vysychají

323006089_1133465304000719_8510757619148419094_n
Zahraniční

Švédsko chce plošný zákaz ohňostrojů. Slouží prý organizovanému zločinu

Tučňáci císařští
Zahraniční Fauna

Císařští tučňáci mizí rychleji, než se čekalo

nákladní loď
Zahraniční

Lodní doprava musí být součástí klimatických cílů, varují experti