Hrozí čokoládová krize? EU varuje před klimatickými riziky pro dovoz potravin

Nová studie varuje, že klimatická změna a úbytek biodiverzity ohrožují dovoz klíčových potravin do Evropy.

čokoládové boby

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Evropská unie je největším vývozcem čokolády na světě, ale její výroba je vážně ohrožena. Až 97 procent kakaa, hlavní suroviny pro čokoládu, pochází ze zemí, které jsou extrémně zranitelné vůči klimatickým změnám a mají slabé možnosti se jim přizpůsobit. V posledním roce stoupla hodnota dovozu kakaa o 41 procent, přičemž ceny čokolády vzrostly za poslední tři roky o 43 procent.

Vedle kakaa se studie zaměřila i na další klíčové plodiny: pšenici, kukuřici, rýži, kávu a sóju. Většina jejich dovozu do EU pochází ze zemí, které trpí ztrátou biodiverzity a klimatickými extrémy. U pšenice, kukuřice a kakaa přichází dvě třetiny dovozu ze států, jejichž přírodní bohatství je již silně narušeno.

Autoři varují, že úbytek přírodního prostředí zhoršuje dopady klimatických změn. Méně biodiverzní farmy jsou náchylnější k chorobám a suchu, navíc se snižuje jejich výnosnost. Například kácení původních lesů mění místní klima, a pěstování jedné plodiny (monokultury) vyčerpává půdu.

Někteří navrhují, aby EU více potravin vyráběla sama. Podle odborníků by to ale nestačilo – Evropa sama čelí klimatickým rizikům, a navíc jí chybí vhodné podmínky pro pěstování některých plodin. Místo toho by EU měla investovat do odolnosti zemědělských producentů v rozvojových zemích, přístavní infrastruktury a podpory malých farmářů.

Autor: Šimon Mitro

Související

546406979_1328048218686069_5320943148212988555_n
Zahraniční

Česko se zařadilo po bok unijních rebelů. Za půjčku Ukrajině ručit nebude

20210616-Geneva-Summit-1-588x368
Zahraniční

Jednání se přesouvají na Floridu. USA otevírají novou fázi rozhovorů s Ruskem

EU
Zahraniční

Evropská unie chce korigovat krátkodobé pronájmy

obchod
Domácí

Potraviny konečně levnější? Vláda slibuje zásadní změny, ale experti varují