pátek 5. července 2024

Hráči videoher jsou náchylnější k poškození sluchu, pozor by měli dávat i rodiče

Celosvětová lékařská studie publikovaná v časopise BMJ Public Health prokázala, že hráči videoher jsou náchylnější k poškození sluchu a takzvanému zvonění v uších. Ve stáří se mohou častěji setkat s částečnou, nebo celkovou ztrátou sluchu.

13946392762_8b2b3f3e04_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Je všeobecně známým faktem, že výrazně hlasité zvuky mohou poškodit sluch. Nikdo se nediví, když je toto tvrzení spojováno s poslechem hudby. Lékařský výzkum však dokázal, že stejné riziko ohluchnutí hrozí u hraní videoher.

Hlavním výsledkem studie, které se účastnilo téměř 54 tisíc dospělých osob po celém světě, bylo zjištění, že téměř u většiny hráčů překračovala hlasitost zvuku hry bezpečnou maximální výši. Ta je u dospělého jedince stanovená na 80 decibelů a odborníci jí přirovnali ke zvuku sekačky na trávu nebo hluku městského provozu při sezení v kabině vozu. Studium také odhalila fakt, že ti, jež hrají videohry pravidelně, jsou více náchylní k tinnitusmu. Což je pocit zvonění či hučení v jednom, nebo v obou uších naráz.

Občasný poslech hlasitých herních zvuků zejména ze sluchátek vede k unavení smyslových buněk. V důsledku toho může hráč přestat na pár dní slyšet, nebo mu může začít v uších „zvonit“. Po odpočinku se funkce buněk vrátí zpět k normálu. Vystavování se pravidelným hlasitým zvukům ve videohrách však nese riziko trvalé ztráty sluchu.

Pozor by měli riziku věnovat zejména rodiče dětí a mladistvých, pro které je tato činnosti jednou z nejoblíbenějších volnočasových aktivit a jejich maximálně přípustná úroveň hluku je o pět decibelů nižší, než u dospělých. Studie varuje před souvislostí z vystavování se hluku v dětství s vyšší pravděpodobností ztráty sluchu v pozdějším věku.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: CNN, BMJ Public Health

Související

dítě pláž
Světové dny

Den hraní v blátě

Kavčí_hory_ČT_hlavní_budova_1
Domácí

Koncesionářské poplatky půjdou nahoru. Měsíčně si lidé připlatí 25 korun

Hra Tetris
Ostatní Výročí

Hra, která změnila svět. Tetris slaví 40 let

jojo
Světové dny Zajímavosti

Den joja