pondělí 16. září 2024

Hororová dětská psychiatrie v Lounech: Tam by spáchal sebevraždu i optimista

Temné místnosti, mříže na oknech, chybějící dveře u sprch či záchodů, oloupané stěny, samotky. Tak to vypadá v dětské psychiatrické nemocnici v Lounech, jedno ze tří takových zařízení v České republice.

400768306_10159956482306045_1399637005776343590_n

Dětská psychiatrická nemocnice v Lounech.
Zdroj: znesnaze21.cz

  • Dětská psychiatrická nemocnice v Lounech.
  • Zdroj: znesnaze21.cz

Na děsivé podmínky upozornila novinářka Lucie Šaléová, která vyhlásila veřejnou sbírku na zlepšení podmínek pro nemocné děti.

„Tohle není místo z hororu, byť to tak vypadá, ale je to dětská psychiatrie v Lounech. Tohle místo je děsivější než vězení pro dospělé. I když je zakázané mít na dětských klinikách mříže, zde jsou. Ale co tu není, tak třeba dveře od záchodů či sprch. Pro děti tu nemají skoro žádné herny, ale když zlobí, tak samotky tu mají,“ popsala novinářka.

„Byla jsem tam v mých 16 letech, mohu potvrdit hrůza. Jsou to skoro dva roky a dodnes mívám noční můry,“ svěřila se jedna z bývalých pacientek. „Je to tak, můj bratr tam byl, když mu bylo 13 let a málem tam zešílel,“ potvrzuje jeden z uživatelů sociální sítě. „Na tomhle místě by měl sebevražedné sklony i nenapravitelný optimista,“ míní další.

Na otřesné a nedůstojné podmínky už v roce 2021 upozornil ombudsman. „Podmínky zasahují do důstojnosti dětí a hraničí se špatným zacházením,“ uvedl tehdy.

Sbírka má zajistit vymalování pokojů pro pacienty, nákup nábytku a dalšího vybavení.

Zřizovatelem nemocnice je Ministerstvo zdravotnictví. Zařízení má kapacitu 50 lůžek následné péče pro děti a dorost od tří do 18 let a je spádovou oblastí pro celou Českou republiku.

Do sbírky se můžete zapojit zde.

Související

cat_animals_pets_heating-659745
Domácí

Dvě města, dva rozdíly. Louny mají teplo dvakrát tak drahé co nedaleký Žatec

Zprovozněný dálniční obchvat Loun
Domácí

Řidiči mohou vyjet na nový úsek dálnice D7

D7
Domácí

Po obchvatu Loun se ještě nejezdí. Stavba má několikaměsíční zpoždění