pátek 17. května 2024

Dvě města, dva rozdíly. Louny mají teplo dvakrát tak drahé co nedaleký Žatec

Pro obyvatele Loun cena tepla v posledním roce raketově stoupla. V nedalekém Žatci zůstává stejná, proti Lounům poloviční.

cat_animals_pets_heating-659745

Za teplo domova v Lounech sáhnou hlouběji do kapsy.
Zdroj: PxHere

  • Za teplo domova v Lounech sáhnou hlouběji do kapsy.
  • Zdroj: PxHere

Dvě okresní města v severních Čechách jsou od sebe vzdálená jen něco málo přes dvacet kilometrů, ale přesto jejich obyvatelé zejména s nadcházející topnou sezonou pociťují markantní rozdíly. Rozdíl v množství peněz, pro které budou muset sáhnout do peněženky na vytápění svých domácností, je skutečně velký.

Zatímco v Žatci vyjde gigajoule tepla zákazníka od 720 do 810 korun včetně DPH podle sazby vyplývající ze způsobu připojení, v Lounech se platí podle aktuálního ceníku 1650 korun. K vysokému nárůstu cen v Lounech došlo na přelomu roku, když společnost Energy Holding zhruba čtyřem tisícům domácností zvýšila cenu z 980 korun na současných 1650 korun. Přitom k předchozí úpravě došlo jen pár měsíců předtím, tehdy teplo v Lounech stálo 640 korun. Za jediný rok tak stoupla cena za gigajoule o tisíc korun. Dodavatel tepla do žateckých domácností argumentuje vysokými cenami plynu.

Žatec naopak vyrábí teplo z biomasy a uhlí. Jeho cenu by neměl ovlivnit ani květnový požár, který poničil právě kotelnu na biomasu.

Autor: Jan Skala

Související

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

koruna česká
Ekonomika

Inflace v dubnu narostla

euro
Ekonomika

Inflace v eurozóně je na 2,4 procentech. Růst ekonomiky překonal očekávání

1607354863267
Domácí

Vláda chce posvětit zvýšení poplatků. Platit budou i lidé bez televize