úterý 14. května 2024

Hodolanskou trať čeká modernizace, vyjde na víc než čtvrt miliardy

Kolejiště na tramvajové trati je na hranici provozovatelnosti.

Hodolanská trať

Hodolanská trať.
Zdroj: Město Olomouc

  • Hodolanská trať.
  • Zdroj: Město Olomouc

Vytížená a dlouhé roky neopravovaná hodolanská trať v Olomouci se bude nejspíš modernizovat. Její životnost se totiž odhaduje na pouhých pět let.

Ve hře je několik variant – celková modernizace hodolanské trati za použití dotace z, oprava tramvajového svršku, pouze lokální opravy nebo úplné uzavření trati. Dopravní podnik preferuje modernizaci s opravou tramvajového svršku i spodku a novými zastávkami. „Zástupci odboru investic i odboru dotačních projektů s návrhem dopravního podniku rovněž souhlasí,“ uvedla náměstkyně primátora Miroslava Ferancová, která má v kompetenci odbor dopravy.

Prvním krokem ke zlepšení technického stavu dráhy má být studie modernizace. Příprava bude složitá, protože se jedná o důležitou dopravní tepnu, jejíž uzavření zkomplikuje provoz.

Modernizace by měla vyjít podle odhadů na 274 milionů korun, ale více než tři čtvrtiny nákladů by pokryla evropská dotace. V případě opravy svršku, který by technickou situaci vyřešil jen v horizontu let, by město muselo vynaložit 194 milionů zcela ze svého rozpočtu.

Autor: mš

Související

tramvaj Plzeň náměstí Republiky
Domácí

Rekonstrukce tramvajové trati v centru Plzně omezí dopravu

profimedia-0868474577
Domácí

Mezi Libercem a Jabloncem opět jezdí tramvaje

profimedia-0777691996.jpg
Fotbal

Kdo si vyslouží skupinu o titul?

Olomouc,_Hynaisova_9a,_zimní_stadion_(03)
Domácí

Olomoucký stadion nemá kolaudaci. To může zrušit i plánovaný koncert Kabátu