úterý 21. května 2024

Hlas Chandlera z Přátel utichl před 12 lety. Dnes by Čtvrtlík slavil 60

Dabéra a herce Rostislava Čtvrtlíka zná většina diváků díky jeho namluvení postavy Chandlera Binga ze sitcomu Přátelé. Čtvrtlík by dnes oslavil 60. narozeniny.

prof,

Rostislav Čtvrtlík se svým kamarádem Petrem Rychlým. Oba dabovali jednu z hlavních postav Přátel, Čtvrtlík Chandlera a Rychlý Joeyho. (Foto 5. 10.2004)
Zdroj: David Kundrát / CNC / Profimedia

  • Rostislav Čtvrtlík se svým kamarádem Petrem Rychlým. Oba dabovali jednu z hlavních postav Přátel, Čtvrtlík Chandlera a Rychlý Joeyho. (Foto 5. 10.2004)
  • Zdroj: David Kundrát / CNC / Profimedia

Dabér a herec Rostislav Čtvrtlík doprovázel svým hlasem nedávno zesnulého herce Matthewa Perryho nejenom v sitcomu Přátelé, ale ve většině jeho filmů. Český dabér stejně jako Perry zemřel mladý. Americký herec zemřel 28. října ve svých 54 letech, Čtvrtlík opustil náš svět z důvodu mozkového nádoru ještě o sedm let mladší již v roce 2011.

Rodák z Olomouce nebyl jen dabérem, ale i hercem. Od roku 1992 účinkoval v Divadle pod Palmovkou. Mezi jeho nejznámější seriálové role patří postava profesora Macháčka ve Vyprávěj nebo Roberta v Četnických humoreskách. Vyjma Chandlera z Přátel Čtvrtlík nadaboval například postavu Jacksona v Gilmorových děvčatech, z filmů pak Johnnyho Deppa v Ospalé díře (2000) či Nicolase Cage ve filmu O závod s měsícem (1996). Dnes 9. listopadu by Čtvrtlík oslavil 60. narozeniny.

Autor: Šimon Mitro

Související

Jaroslav Marvan ve filmu Neděle ve všední den (1962)
Film a TV Osobnosti

Revizor Anděl i policejní rada Vacátko. Jaroslav Marvan zemřel před 50 lety

1280px-Joe_Cocker_Sochi_2011
Hudba

Joe Cocker by se dnes dožil osmdesátky. Před lety jej však zabila rakovina plic

Záběr z filmu Shrek 2
Film a TV Výročí

Jedno z nejlepších filmových pokračování slaví. Shrek 2 měl premiéru před 20 lety

Rubikova kostka
Zahraniční Výročí

Rubikova kostka slaví 50 let. Za geniálním vynálezem stál maďarský architekt