pátek 20. září 2024

Historický dům na Pernštýnském náměstí získal novou fasádu s malbami

Dům sousedící se Zelenou branou, jenž je sídlem Krajské knihovny, vyfasuje novou fasádu, která zkrášlí Pernštýnské náměstí v Pardubicích.

Rekonstrukce historické fasády

Rekonstrukce historické fasády s malbami na budově současného sídla Krajské knihovny v Pardubicích.
Zdroj: Pardubický kraj

  • Rekonstrukce historické fasády s malbami na budově současného sídla Krajské knihovny v Pardubicích.
  • Zdroj: Pardubický kraj

Historický dům sousedící s Zelenou branou v Pardubicích na Pernštýnském náměstí prochází rozsáhlou rekonstrukcí fasády. Pardubický kraj, jako vlastník budovy, zahájil tuto restauraci kvůli opadávajícím částem fasády a nepříznivému stavu budovy, která byla naposledy rekonstruována před necelými třiceti lety.

První fáze prací začala v červenci a bude dokončena v nadcházejících dnech. Druhá fáze se uskuteční na jaře příštího roku, při ní se dokončí průčelní část budovy. Díky rekonstrukci budou opět barevné omítky budovy dokreslovat zátiší Zelené brány a Pernštýnského náměstí. Práce zahrnují ošetření omítek, strukturální konsolidaci, vyplňování prasklin a retuše maleb. Restaurace zahrnuje také výměnu špaletových oken, přičemž historická okna byla restaurována a nahrazena replikami s lepší tepelnou izolací.

Pardubický kraj vlastní na Pernštýnském náměstí několik krásných domů – na východní straně to je Dům U Jonáše s pobočkou Gočárovy galerie. Ten dostal obnovenou omítku a nátěry oken v loňském roce. Na západní straně náměstí pak to jsou tři budovy krajské knihovny. Rozhodně nejcennější je ta rohová, na které je historický reliéf s pernštejnskou pověstí z roku 1511. Málokdo ale už dnes ví, že před rokem 1955 byl dům zakrytý pozdně barokně klasicistní fasádou. Říkalo se mu Oesterreicherův dům, podle židovské rodiny, která ho po sto let. Při opravách v roce 1923 zde byly objeveny zbytky renesančních maleb, naplno se však odhalily až po sejmutí celé fasády koncem 50. let minulého století. Nyní, po sejmutí lešení, se fasáda s malbami v Zelenobranské ulici opět rozzáří,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Pardubického kraje Roman Línek.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Pardubický kraj

Související

nehoda
Domácí

Za posledních 14 let došlo ke čtvrt milionu nehod nákladních vozidel

Parní vlak v Dolní Lipce.
Domácí Tipy na výlety

Dolní Lipka ožije parními vlaky

profimedia-0901600226
Domácí

Dašice mají hotový obchvat

Radnice v Lanškrouně
Domácí

Nová silnice odlehčí Lanškrounu od tranzitní dopravy