neděle 8. září 2024

Heydrich zemřel po týdnu. Po jeho smrti vypuklo divošské běsnění nacistů

Od smrti Reinharda Heydricha dnes uplynulo 82 let. To, co následovalo po ní, patří k nejtemnějším úsekům českých dějin.

Bundesarchiv_Bild_152-50-10,_Reinhard_Heydrich

einhard Heydrich převzal Protektorát Čechy a Morava na třičtvrtě roku a stal se nejnenáviděnějším nacistickým pohlavárem.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • einhard Heydrich převzal Protektorát Čechy a Morava na třičtvrtě roku a stal se nejnenáviděnějším nacistickým pohlavárem.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Samotný Adolf Hitler považoval Reinharda Heydricha za korunního prince Velkoněmecké říše. Jenže ani jeho sláva nebyla nekonečná a nakonec ji ukončila světská síla. 27. května 1942 totiž Heydricha smrtelně zranili při atentátu v Panenských Břežanech výsadkáři Jan Kubiš a Jozef Gabčík. O týden později, 4. června, tedy přesně před 82 lety, v pražské nemocnici jeden z nejvyšších nacistických pohlavárů zemřel. Když tu zprávu sdělili Hitlerovi, propadl údajně vůdce záchvatu zuřivosti a hrozil, že celý Protektorát Čechy a Morava srovná se zemí.

Heydrich měl za pár dní pohřeb na berlínském hřbitově invalidů s nejvyššími možnými poctami. Ve stejné době se v Protektorátu začal rozbíhat divošský pogrom, který vstoupil do dějin jako heydrichiáda. Nacisté si nebrali servítky a jejich běsnění se každým dnes stupňovalo. Oficiálně sice hledali pouze vrahy zastupujícího říšského protektora, denně při tom ale povraždili stovky nevinných lidí. Stříleli je bez soudu, leckdy za úplné malichernosti.

Když došlo k vyhlazení Lidic, nacisté se dostali na stopu pachatelů atentátu. 18. června 1942 výsadkáře dopadli v kostel svatých Cyrila a Metoděje v Praze. Dovětkem o šest dní později bylo i vypálení obce Ležáky, čímž heydrichiáda vyvrcholila. Atentát na Heydricha byl z dějinného hlediska jednou z nejdůležitějších diverzních akcí druhé světové války, i když po jeho smrti rozpoutal obrovskou mstu na českém obyvatelstvu. Ta nakonec dala nejpádnější záminku k tvrdému odsunu Němců z českého území po skončení války.

Autor: Jan Skala

Související

jimi-hendrix-2265370_1280
Hudba

Den, kdy Hendrix vystoupil naposledy. Do konce života mu tehdy zbývalo 12 dnů

Tenis ilustrační.
Tenis

Zemřel dvojnásobný finalista Roland Garros Luis Ayala

profimedia-0790212959
Domácí Výročí

Vlny v praxi. Jediný odsouzený komunista si za srpnovou invazi odseděl 26 dnů

47477524302_7149a9fb1f_b
Film a TV Výročí

Hvězda Matrixu i rocková basista. Keenu Reeves dnes slaví šedesátku