čtvrtek 19. září 2024

Herci se dohodli na podmínkách tvorby svých hlasů pomocí umělé inteligence

Odborový svaz filmových a televizních herců v USA uzavřel dohodu o používání umělých hlasů generovaných umělou inteligencí ve videohrách.

AI

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

SAG-AFTRA, odborový svaz více než 150 000 filmových a televizních herců, oznámil dohodu s technologickou firmou Replica Studios. Ta poskytuje umělé hlasové technologie. SAG-AFTRA se s firmou dohodla na používání umělých hlasů herců generovaných umělou inteligencí ve videohrách.

Dohoda stanovuje minimální podmínky, vyžaduje souhlas herců před použitím replikovaných hlasů a zároveň umožňuje hercům odmítnout neustálé využívání jejich hlasů v budoucích projektech.

Duncan Crabtree-Ireland, výkonný ředitel SAG-AFTRA, uvádí, že tato dohoda pomůže posílit důvěru herců pracujících ve videoherním průmyslu. Tvrdí, že dohoda chrání herce na všech úrovních v průmyslu, včetně těch méně známých, kteří potřebují ochranu více kvůli své menší vyjednávací síle.

Dohoda stanovuje i postup při používání hlasů zemřelých herců, který je možný se souhlasem dědiců. Replica Studios se zavázala, že poskytuje pouze ta hlasová data, ke kterým získala souhlas, a nepoužívá neetické metody jako jiné platformy pracující s umělou inteligencí.

Autor: Šimon Mitro

Související

Nemocnice Písek
Domácí AI

Písecká nemocnice využívá umělou inteligenci k boji s infekcemi

data
Domácí AI

Největší technologický hub ve střední a východní Evropě bude stát ve Zbraslavi

4289641337_b148d96fe0_b
Film a TV

Zemřel James Earl Jones. Proslavil jej Gabrielův oheň či Barbar Conan

AI
Zahraniční AI

Kalifornie schvaluje průlomový zákon o umělé inteligenci