pátek 20. září 2024

Herci mají "zakázáno" převlíkat se na Halloween za filmové postavy

Stávka amerických herců nadále pokračuje. Odbory žádají herce, aby se na Halloween nepřevlíkali za filmové či seriálové postavy, kterými by nepřímo propagovali tituly filmových studií.

profimedia-0691663142

Neil Patrick Harris se svým manželem Davidem Burtkou na halloweenské party Heidi Klum v roce 2018.
Zdroj: Profimedia

  • Neil Patrick Harris se svým manželem Davidem Burtkou na halloweenské party Heidi Klum v roce 2018.
  • Zdroj: Profimedia

Zatímco hollywoodští scenáristé ukončili takřka půlroční stávku na konci září, tak herci se stále s filmovými studii, producenty a streamovacími službami nedohodli. Odborový svaz SAG-AFTRA, jenž zastupuje herce při jednání, nyní nabádá své členy, aby se ani na Halloween neuchýlili k propagaci filmů či seriálů.

Během stávky členové SAG-AFTRA nesmějí natáčet filmy a ani je jakkoliv propagovat. Podle odborového svazu by propagací mohlo být i to, kdyby se známí herci převlékli za filmové postavy. „Neporušujte pravidla stávky tím, že se budete oblékat ze populární filmové či seriálové postavy jako Barbie, Wednesday či hrdiny od Marvelu,“ nabádá SAG-AFTRA.

Namísto toho by se měli herci obléct za obecné archetypy, jako jsou duchové, kostlivci či pavouci. Další možností je převlek za postavy z animovaných pořadů, které nejsou součástí stávky. „Měli bychom využít naši kolektivní sílu k tomu, abychom našim zaměstnavatelům poslali jasnou zprávu, že nebudeme propagovat jejich obsah bez spravedlivé smlouvy,“ uvedla asociace.

Pokud se členové SAG-AFTRA rozhodnou „porušit“ pravidla a obléct se za známé filmové hrdiny, tak odborová asociace žádá, aby své fotky v kostýmech nesdíleli na sociální sítě.

Požadavky stávkujících herců zahrnují navýšení mezd, ochranu před využitím podoby herce prostřednictvím umělé inteligence, zvýšení odměn za úspěšné pořady na streamovacích platformách a zlepšení zdravotního a důchodového zabezpečení.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CBS News

Související

profimedia-0901298632
Zahraniční Volby USA

Harris podpořily desítky celebrit. Volit ji bude Beyoncé i Oprah

profimedia-0900246973
Zahraniční

Jennifer Lopez požádala o rozvod s Benem Affleckem

profimedia-0749316035
Film a TV Výročí

Režisér nejúspěšnějších filmů. James Cameron slaví 70

Robin Williams ve filmu Flubber (1997)
Film a TV Výročí

Komediální ikona 90. let. Před deseti lety zemřel Robin Williams