neděle 19. května 2024

Herbicidy škodí těhotným. Stačí bydlet vedle pole

Žít až půl kilometru od pole, které je ošetřované herbicidy, může být velmi nebezpečné pro těhotné ženy. Chemikálie totiž zpomalují růst plodu a můžou vyvolat i potrat.

pole

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Varování na všech prodávaných herbicidech zní jasně: "Práce s přípravkem je zakázána těhotným a kojícím ženám a mladistvým." Odborníci v Kalifornii ale přišli na to, že není nutné s chemikáliemi přímo pracovat. Nebezpečné a zdraví škodlivé jsou i pro lidi, kteří bydlí až půl kilometru od pole, kde se herbicidy používají. Těhotným ženám tak mohou způsobit značné komplikace a ohrozit plod.

Vědci provedli studii, které se zúčastnily na čtyři desítky těhotných žen žijících do půl kilometru od polí a farem. Výzkumný tým shromáždil 453 vzorků moči v období od února do prosince. Ve všech vzorcích se našlo značné množství glyfosátu. "Bohužel mě nepřekvapuje, že některé těhotné ženy, které žijí v blízkosti polí, mají v těhotenství problémy. Glyfosát přilne k částečkám půdy, které se pak rozfoukají a skončí v domácnostech jako součást prachu," řekla autorka studie Cynthia Curl.

Glyfosát se stále hojně využívá i v českém zemědělství. Už loni měl v Evropské unii skončit. Členské státy se ale na jeho zákazu neshodly. Evropská komise mu tak nakonec prodloužila licenci až do letošního prosince.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

EDEB5261-820A-462A-9C4F-417F0C941C5C
Zahraniční Zdraví

Termohrnky obsahují olovo, dospělým lidem však nebezpečí nehrozí

veganské jídlo
Zdraví

Vegankám hrozí v těhotenství víc komplikací, varují odborníci

a237cf8011b3374e35c0e81aed0c638d_Crater_of_Diamonds_129
Cestování Zajímavosti

Diamantový kráter vydal další cenný kámen, nálezce si ho nechá

matka s dítětem
Zdraví Ženy

Aplikace na podporu duševního zdraví v těhotenství se dočká nové verze