neděle 7. července 2024

Hašek oznámil nominaci na Euro i se dvěma hříšníky a překvapením z Plzně

Hlavní kouč české fotbalové reprezentace Ivan Hašek oznámil nominaci hráčů na přípravný kemp před mistrovstvím Evropy.

Ivan Hašek oznámil nominaci na Euro.

Ivan Hašek oznámil nominaci na Euro.
Zdroj: Profimedia

  • Ivan Hašek oznámil nominaci na Euro.
  • Zdroj: Profimedia

Fotbalové mistrovství Evropy se nezadržitelně blíží, a tak reprezentační trenéři odkrývají své nominace. Výjimkou není ani Ivan Hašek, který na šampionátu v Německu povede reprezentační tým Česka.

Pravidla UEFA umožňují nominovat až šestadvacet hráčů, čehož Hašek stejně jako většina ostatních trenérů beze zbytku využil. V nominaci, kterou zástupci FAČR představili na úterní tiskové konferenci, jsou tři brankáři, devět obránců, devět záložníků a pět útočníků.

Oproti poslednímu srazu rozšíří kádr Václav Černý, který hájí barvy bundesligového Wolfsburgu. Úplným nováčkem v seniorské reprezentaci bude Lukáš Červ, záložník Plzně v kádru nahradí Alexe Krále, jemuž se v bundesligovém Unionu Berlín nedostává herní praxe.

V útoku bude opět chybět nejlepší střelec domácí ligy Václav Jurečka, zato trenér může spoléhat na mistry Bundesligy Patrika Shicka s Adamem Hložkem. V nominaci nechybí ani obránce West Hamu Vladimír Coufal a útočník Jan Kuchta, kteří ještě pod trenérem Jaroslavem Šilhavým předvedli zkrat a šli se před utkáním v Olomouci bavit do baru. Za to je bývalý kouč z kádru vyřadil, ale nyní se zdá, že nový realizační tým je vzal na milost.

„Od jmenování k reprezentaci jsme přípravu směřovali k tomuto okamžiku, abychom složili co nejsilnější tým, který může na mistrovství Evropy uspět a bude mít perspektivu i v následující kvalifikaci na mistrovství světa. Všichni hráči, kteří jsou v nominaci, si pozvánku zaslouží. Nechybí zkušení ani perspektivní hráči. A nakonec ani nováček, protože Lukáš Červ nás o nominaci přesvědčil svými jarními výkony,“ řekl ke svému výběru trenér Ivan Hašek.

Tým se sejde v neděli 2. června a ihned odcestuje na přípravný kemp v Rakousku. Tam odehraje přípravný zápas proti Maltě (7. června v Grödigu). V generálce před odletem na šampionát přivítá reprezentace Severní Makedonii (10. června v Hradci Králové). Do dějiště mistrovství se tým vydá 13. června a postupně se v základní skupině utká s Portugalskem (18. června v Lipsku), Gruzií (22. června v Hamburku) a Tureckem (26. června v Hamburku).

Nominace České fotbalové reprezentace na Euro 2024

Brankáři: Jindřich Staněk (Slavia Praha), Matěj Kovář (Leverkusen), Vítězslav Jaroš (Sturm Graz/Liverpool).

Obránci: Vladimír Coufal (West Ham), Tomáš Holeš (Slavia Praha), Robin Hranáč (Viktoria Plzeň), Ladislav Krejčí (Sparta Praha), Martin Vitík (Sparta Praha), David Zima (Slavia Praha), David Jurásek (Hoffenheim/Benfica), David Douděra (Slavia Praha), Tomáš Vlček (Slavia Praha).

Záložníci: Tomáš Souček (West Ham), Antonín Barák (Fiorentina), Michal Sadílek (Twente), Lukáš Provod (Slavia Praha), Pavel Šulc (Viktoria Plzeň), Ondřej Lingr (Feyenoord), Václav Černý (Wolfsburg), Matěj Jurásek (Slavia Praha), Lukáš Červ (Viktoria Plzeň).

Útočníci: Patrik Schick (Bayer Leverkusen), Tomáš Chorý (Viktoria Plzeň), Jan Kuchta (Sparta Praha), Adam Hložek (Bayer Leverkusen), Mojmír Chytil (Slavia Praha).

Kompletní nominace včetně náhradníků je dostupná na webu FAČR.

Autor: Ota Černý
Zdroj: FAČR

Související

Tomáš Souček vstřelil jediný český gól utkání.
Fotbal EURO 2024

Češi po sympatickém výkonu proti Turecku na Euru končí

Češi remizovali s Guzií a postupová rovnice se zamotává.
Fotbal EURO 2024

Další ztráta pro Čechy, s Gruzií uhráli jen remízu

Trenér České fotbalové reprezentace Ivan Hašek.
Fotbal EURO 2024

Češi otevřou druhý víkend mistrovství Evropy důležitým utkáním

Cristiano Ronaldo se proti Česku neprosadil.
Fotbal EURO 2024

Češi na úvod Eura sahali po senzační remíze, nakonec padli