Hamás oznámil smrt tří rukojmích. Kojence zabily izraelské bomby, říká hnutí

Příměří a propouštění rukojmích bude trvat minimálně do čtvrtečního rána. Svět však zarmoutila zpráva, že v zajetí Hamásu zemřely dvě děti, včetně desetiměsíčního kojence, a jejich matka.

GAIKjrTWQAALW87

Propouštění rukojmích pokračuje.
Zdroj: X

  • Propouštění rukojmích pokračuje.
  • Zdroj: X

O tom, jestli bude dál prodlužováno příměří, které nyní panuje v Pásmu Gazy mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás, zatím není rozhodnuto, ačkoliv to současné trvá jen do čtvrtečního rána. Jeho pondělní prodloužení bylo podmíněno propuštěním dalších rukojmích, které Hamás v Gaze zadržuje. Radikálové však museli přijít i s informací, že tři z rukojmích v jejich zajetí zemřeli. Údajně se jedná o dvě děti ve věku čtyř let a deseti měsíců a jejich matku. Jak ale představitelé Hamásu uvedli, ženu i děti zabili sami Izraelci svým bombardováním města. Všichni tři mrtví byli uneseni v první den války, 7. října, z kibucu Nir Oz. Vláda Židovského státu údajně nyní případu věnuje velkou pozornost.

Za prodloužení příměří, které by mělo zmírnit katastrofální humanitární situaci, jenž nyní v Gaze panuje, se zasazují i úředníci OSN. Generální tajemník organizace António Guterres uvedl, že se svět nyní ke Gaze nesmí otočit zády a americká velvyslankyně při OSN Linda Thomas-Greenfield řekla, že nyní je celá věc v rukách Hamásu, protože Izrael už hnutí sdělil svou podmínku a to, že příměří bude prodlužováno o den za každých deset propuštěných.

Autor: Jan Skala

Související

32806920964_2e2190e451_b
Zahraniční

K totální válce nedojde, myslí si Biden. Izrael ale plánuje odvetu vůči Íránu

GY9BYyxbAAAhePx
Zahraniční

Izrael zabil nejméně šest lidí v centru Bejrútu. Útočí i na syrský Damašek

Íránské supersonické rakety Shanin.
Zahraniční

Írán investuje miliardy do svého raketového programu

profimedia-0915657702
Zahraniční

Vyřizování účtů nebo náhodný masakr? Po střelbě v baru zůstal jeden mrtvý