čtvrtek 19. září 2024

Gaza čelí dětské obrně. OSN spustí očkovací kampaň

V pásmu Gazy byl zaznamenán první případ dětské obrny za posledních 25 let, což vedlo k urgentnímu zahájení očkovací kampaně.

Očkování proti dětské obrně

Ilustrační foto. Očkování proti dětské obrně
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto. Očkování proti dětské obrně
  • Zdroj: Flickr

V pásmu Gazy byl potvrzen první případ dětské obrny za posledních 25 let, což přimělo zdravotnické pracovníky a humanitární organizace k okamžitému zahájení očkovací kampaně. Kampaň má začít 31. srpna a cílem je očkovat 640 tisíc dětí, i přestože situace v regionu je velmi složitá kvůli pokračujícím leteckým úderům a omezením pomoci.

Dětská obrna, vysoce infekční nemoc přenášená kontaminovanou vodou a odpadními vodami, byla detekována u desetiměsíčního dítěte v centrální části Gazy. Kromě toho byl v červnu v odpadních vodách v Gaze detekován typ 2 polioviru. Předchozí absence případů v regionu naznačuje, že problémy s infrastrukturou a pokračující konflikt mohou zhoršit šíření nemoci.

Očkovací kampaň bude koordinována Organizací spojených národů (OSN) a jejími agenturami WHO a UNICEF. Očekává se, že do Gazy dorazí 1,6 milionu dávek očkovacího vakcíny, přičemž dodávky budou zabezpečeny včetně chladicího řetězce.

Vzhledem k těžkým podmínkám, jako jsou vojenské údery, omezený přístup a vysoké teploty, bude realizace kampaně velmi náročná. Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k příměří, které by umožnilo bezpečné očkování. Bez zajištění bezpečného prostředí hrozí, že se nepodaří dosáhnout cíle očkovat 95 procent dětí v Gaze do deseti let.

Autor: Šimon Mitro

Související

twenty-four-former-members-of-the-taliban-reintegrated-a537dc-1024
Zahraniční

Tálibán zastavil očkování proti dětské obrně. Neuvěřitelný hazard, zní z WHO

Virus mpox
Zahraniční Mpox

WHO zavádí nový mechanismus pro distribuci vakcín a léčby mpox

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven