pondělí 8. července 2024

Francie opustí Niger. Ze své bývalé kolonie stáhne velvyslance i armádu

Francie se vzdává svého postavení ve své bývalé kolonii. Vedení vojenské junty, která nyní vládne v Nigeru, toto rozhodnutí vítá.

F62GfOWWcAARwQj

Emmanuel Macron míří k porážce své strany v předčasných volbách. Odstoupit ale nehodlá.
Zdroj: X

  • Emmanuel Macron míří k porážce své strany v předčasných volbách. Odstoupit ale nehodlá.
  • Zdroj: X

Francouzské velvyslanectví opustí Niger za pár dnů, armáda do konce roku. Takový je plán, který představil francouzský prezident Emmanuel Macron ve vysílání televizní stanice TF1. Nečiní však tak zcela dobrovolně, vojenská junta, která se v Nigeru chopila moci v červenci, rozhodla o měsíc později o vyhoštění francouzského velvyslance Sylvaina Ittého. Paříž však v té době rozhodnutí nigerských vzbouřenců nepřijala a svého diplomata v Niamey ponechala. Současné vedení západoafrického státu krok francouzského prezidenta uvítalo, protože zbavení se vlivu Paříže je jednou z věcí, kterou vzbouřenci prosazují.

Státní převrat v Nigeru se odehrál 26. července. Vzbouřenci vedeni generálem Abdourahamanem Tianim odstranili dosavadního prozápadně orientovaného prezidenta Mohameda Bazouma a hlavou státu se jmenoval Tiani. Podle zahraničních pozorovatelů je Bazoum stále zadržovaný v prezidentském paláci a v srpnu vojenská junta oznámila, že jej chce soudit za vlastizradu.

Niger krátce po převratu rovněž oznámil, že Francii odmítá dodávat uran pro jaderné elektrárny. Podobné oznámení se pak týkalo i dodávek zlata.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0888187870
Zahraniční

Macron zamítl demisi francouzského premiéra Attala

actualite
Zahraniční Zajímavosti

Zbraně patřící Napoleonovi koupil nový majitel za více než čtyřicet milionů korun

Milan_Kundera
Ostatní literatura

Rok po Kunderově smrti vyšla jeho Totožnost poprvé v češtině. Pokřtí ji v září

profimedia-0888125447
Zahraniční

Francie má za sebou drsnou noc. Přiznivci vítězné levice se střetli s policií