úterý 14. května 2024

Francie chce posílat vojáky na Ukrajinu. Polsko mluví o válečných přípravách

Rusovíé zažívají na ukrajinských bojištích úspěchy. Francie je chce zastavit, polský generál vyzývá k přípravám na válku.

GJEl5WwbgAA4L83

Na Ukrajinu podle ruských zpráv údajně zamíří dva tisíce francouzských vojáků.
Zdroj: X

  • Na Ukrajinu podle ruských zpráv údajně zamíří dva tisíce francouzských vojáků.
  • Zdroj: X

Znovuzvolení Vladimira Putina ruským prezidentem podle západních politiků symbolizuje, že imperiální politika Moskvy, stejně jako válka na Ukrajině, hned tak neskončí. Vojenští i političtí lídři západních zemí proto chtějí zarazit postup ruské armády na Ukrajině a hlasitě znovu mluví o tom, že Kreml bude chtít po úspěchu současné operace postupovat dál na západ. Takovou alternativu načrtl i bývalý náčelník polského generálního štábu Rajmund Andrzejczak, který uvedl, že jeho země má nyní dva až tři roky na přípravu války s Ruskem a vyzval k velkému rozšíření výroby munice, včetně vývoje jaderné zbraně.

O vyslání svých jednotek na Ukrajinu mluvil před pár dny i francouzský prezident Emmanuel Macron, který uvedl, že jejich zapojení do pozemní operace bude v určitém okamžiku nutností. Tato zpráva ruskému velení neunikla a vyjádřil se k ní šéf civilní rozvědky Sergej Naryškin. Podle něho budou francouzské jednotky pro ruskou armádu legitimním cílem. Podle něho Francie plánuje na východ Evropy zhruba dva tisíce mužů. Paříž jeho slova odmítla jako nezodpovědnou provokaci.

Macronova iniciativa však neodpovídá stanovisku celé Severoatlantické aliance. Vyslání armád NATO na Ukrajinu odmítl jak německý kancléř Olaf Scholz, americký prezident Joe Biden či generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

Autor: Jan Skala

Související

Ukrajinské Dnipro
Domácí

Ukrajinské Dnipro je partnerským městem Ostravy

1000007733
Zahraniční

Varšavu dusí hustý dým. Obří obchodní centrum je v plamenech

Setkání Volodymyra Zelenského s Joe Bidenem (21. 12. 2022)
Zahraniční

Spojené státy poskytnou Ukrajině další pomoc. Vyprázdní své sklady

GNNIEbhXEAEuBK2
Zahraniční

Rusko útočí na Charkov ze severu, jih Ukrajiny ostřelují z Krymu