čtvrtek 17. října 2024

Firmy se obávají generace Z. Noví zaměstnanci mají potíže

Nová zpráva ukazuje, že zaměstnavatelé jsou nespokojeni s absolventy generace Z, což může ovlivnit jejich budoucí najímání.

práce

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Canva Studio

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Canva Studio

Podle průzkumu společnosti Intelligent je jedna ze šesti firem opatrná při najímání pracovníků z generace Z, tedy těch narozených mezi rokem 1997 a 2010. Zaměstnavatelé si stěžují na jejich vysoké nároky, nedostatek pracovní morálky a slabé komunikační dovednosti.

Holly Schroth z Kalifornské univerzity upozorňuje, že generace Z se více zaměřuje na mimoškolní aktivity než na pracovní zkušenosti, což vede k nerealistickým očekáváním. Mladí lidé prý neovládají základní dovednosti pro interakci na pracovišti.

Z průzkumu také vyplynulo, že 60 procent firem letos propustilo čerstvé absolventy z důvodu nedostatku motivace a profesionality. Odborníci doporučují, aby noví zaměstnanci prokázali iniciativu a pozitivní přístup a získali praktické zkušenosti prostřednictvím stáží. Důležité je, aby firmy investovaly do školení generace Z, aby se tito zaměstnanci lépe integrovali do pracovního prostředí.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0916392103
Domácí

Jurečka mění pravidla podpory v nezaměstnanosti. Lidé dostanou více peněz

lékař
Ekonomika

Zaměstnavatelé volají po reformách ve zdravotnictví

stres
Domácí Zdraví

Češi bojují se stresem. Mladí kvůli němu absentují v práci

práce
Ekonomika

Nezaměstnanost stoupá ke čtyřem procentům