pátek 4. října 2024

Firmy čelí překážkám při náboru zahraničních pracovníků

Podle šetření Hospodářské komory jsou hlavními překážkami při získávání zahraničních pracovníků zdlouhavé procesy a náročná administrativa.

stavba

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Průzkum Hospodářské komory odhalil, že tuzemské firmy čelí zásadním překážkám při náboru zahraničních pracovníků. Mezi nejčastěji zmiňované problémy patří zdlouhavost procesu a náročná administrativa, což potvrdilo 63,2 procent firem, které již cizince zaměstnávají. Podobně se vyjádřilo 44,7 procent těch, kteří plánují zahraniční pracovníky přijmout.

Respondenti se také shodli na problémech s komunikací s úřady zapojenými do náboru, což znepokojuje přibližně čtvrtinu firem v obou skupinách. Z průzkumu dále vyplynulo, že 55 procent firem hodnotí zahraniční pracovníky jako pracovitější než české zaměstnance. Naopak 72,1 procent respondentů uvedlo, že neznalost českého jazyka komplikuje zaškolení a plnění pracovních úkolů. Mezi dalšími výzvami jsou i odlišnosti v pracovních zvyklostech, které mohou způsobovat kulturní nedorozumění.

Přesto, při dostatečné spolupráci a vzájemném zájmu, se šance na překonání těchto obtíží zvyšují. V posledním roce došlo v 43,6 procent firem k povýšení zahraničních pracovníků, přičemž v sektorech jako zpracovatelský průmysl a pohostinství bylo toto číslo ještě vyšší.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0896756458
Ekonomika

Ostravská Liberty rozdává další výpovědi. Na konci roku skončí 120 zaměstnanců

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

fotovoltaika dům
Domácí Bydlení

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich

auto
Domácí

České řidiče nejvíc štve nebezpečná jízda a nepoužívání blinkrů