pátek 18. října 2024

Firmy apelují na zaměstnance, aby čerpali zdravotní benefity

Zaměstnavatelé vyzývají zaměstnance k využívání zdravotních benefitů.

lékař

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

S rostoucím výskytem respiračních onemocnění upozorňují zaměstnavatelé své zaměstnance na důležitost péče o zdraví. Apelují na ně, aby nezanedbávali krátkodobé nemoci a aktivně využívali poskytovaných zaměstnaneckých zdravotních benefitů. Téměř polovina (47,2 %) zaměstnavatelů nabízí indispoziční volno, známé jako sick days, vyplývá to ze šetření Hospodářské komory.

Firmy podle průzkumu dále rozšiřují nabídku preventivních programů, jako jsou lékařská vyšetření, očkování, ozdravné pobyty a příspěvky na sportovní aktivity. „Dobrou zprávou je, že každoroční nárůst zájmu o zdravotně orientované benefity je patrný i mezi zaměstnanci,“ uvedl předseda Sekce zdravotnictví a sociálních služeb Hospodářské komory Ivo Hlaváč.

Zdravotní benefity jsou nejčastěji poskytovány ve velkých podnicích s více než 250 zaměstnanci (71 %) a ve středně velkých firmách (60 %). Vedle vzdělávání jsou právě zdravotní benefity druhým nejčastěji zmiňovaným zaměstnaneckým benefitem, který by firmy chtěly rozšířit.

Z výsledků šetření také vyplývá, že více než 60 procent zaměstnavatelů poskytuje služby závodního lékaře. Příspěvky na sportovní a pohybové aktivity, například formou Multisport karty nebo Flexi Pass, nabízí více než třetina zaměstnavatelů.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Hospodářská komora

Související

práce
Ekonomika

Firmy se obávají generace Z. Noví zaměstnanci mají potíže

lékař
Ekonomika

Zaměstnavatelé volají po reformách ve zdravotnictví

odlesňování
Ekonomika Ekologie

Českým firmám hrozí vysoké sankce kvůli nařízení EU o deforestaci

stavba
Ekonomika

Firmy čelí překážkám při náboru zahraničních pracovníků