pondělí 7. října 2024

Filmový Jurský park jako realita: Vědci oživí mamuta i blbouna nejapného

Vědci se chystají přivést zpět na svět mamuta srstnatého i další vyhynulé živočichy. Projekt financuje americká zpravodajská agentura CIA, mezi sponzory je i řada celebrit.

fantasy-2995326_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

V roce 2028 by mohl po zemi znovu chodit mamut, který vyhynul před čtyřmi tisíci lety. Společnost, která na projektu pracuje, chce oživit i vakovlka tasmánského známého pod jménem tasmánský tygr, nebo ptáky dronte mauricijské, kterým se říká dodo nebo blboun nejapný. Společnost Colossal Biosciences píše na svém webu, že nechce jen oživit vyhynulé druhy, zároveň vyvíjí technologie pro ochranu všech druhů a chce ty, kterým hrozí vyhynutí, geneticky upravit tak, aby byly silnější a odolnější než jejich předchůdci.

Experti mají k dispozici vzorky srsti mamuta, který žil před 52 tisíci let a díky tomu, že se našel v permafrostu, tedy věčně zmrzlé půdě, se zachovaly cenné genetické informace. Ty umožnily poprvé rekonstruovat trojrozměrný genom tvora. Podle týmu vědců pracujících na oživení živočichů můžou starověké vzorky DNA obsahovat více informací o minulosti, než se dříve myslelo.

Související

blesky
Ostatní Věda

Čeští vědci odhalili tajemství hvízdavých rádiových vln z blesků

mozek
Zdraví Věda

Peptid českých vědců pomůže v boji s obezitou i Alzheimerem

Vědkyně Miroslava Karafiátová ve skleníku s pokusnými rostlinami.
Domácí Zajímavosti

Olomoučtí vědci objevili unikátní pyl. Může změnit šlechtění rostlin

Řez biofilmovou kolonií kvasinek
Zdraví Věda

Vědci vyvíjejí revoluční povrchy proti mikroorganismům. Zabrání znečištění zdravotnického vybavení