neděle 12. května 2024

Fico versus Šimečka. Volební souboj se přesunul na bratislavské náměstí

Robert Fico není ještě u vlády ani dva měsíce a už se proti němu Slováci bouří. Tisíce lidí zaplnily bratislavské náměstí.

GAxWV9ZWYAA0Fkn

Tisíce lidí přišly vyjádřit nesouhlas s politikou kabinetu Roberta Fica.
Zdroj: X

  • Tisíce lidí přišly vyjádřit nesouhlas s politikou kabinetu Roberta Fica.
  • Zdroj: X

Několik tisícovek lidí přišlo na bratislavské náměstí Svobody, aby vyjádřili nesouhlas s politikou kabinetu premiéra Roberta Fica (SMER-SD), který vzešel ze zářijových voleb, jež Ficova strana vyhrála. Organizátory stávky byly naopak strany, které ve volbách dostaly důvěry méně, liberální Progresívne Slovensko, Sloboda a Solidarita a konzervativní Krestanskodemokratické hnutie. Hlavní tváří protestu se pak stal předseda Progresívneho Slovenska a bývalý europoslanec Michal Šimečka, který byl rovněž hlavním konkurentem Fica ve volbách do slovenské Národní rady.

Protestujícím nejvíce vadil postup Ficovy vlády a trend, který kabinet nastolil po volbách. Šimečka jej při své projevu označil za Orbánův recept, čímž poukázal za společné body Ficovy vlády s politikou maďarského premiéra Viktora Orbána. Hlavním bodem protestu byl však záměr vlády zrušit Úřad speciální prokuratury, která se kromě nejzávažnějších zločinů spáchaných na Slovensku zabývala také aktivitami Roberta Fica v jeho minulých volebních obdobích, kdy zastával post premiéra. Nově by úřad měl přejít pod generální prokuraturu.

Před lidmi, kteří přijeli do Bratislavy s transparenty Nebudeme ticho, Zastavme je nebo Tohle vám neprojde, slíbili opoziční lídři opakování akcí, pokud bude ta včerejší neúspěšná.

Autor: Jan Skala

Související

GNDDsXKXEAADqOT
Domácí

Oslavy konce války vzali politici po svém. Fico káral EU, Pavel s Fialou Rusko

417459596_1154569825873499_1311839327687990466_n
Domácí

Odboráři zase vytáhnou proti vládě. Nelíbí se jim i důchodová reforma

Dmitry_Peskov_(2023-03-21)
Zahraniční

Začíná přituhovat. Kreml označil britské a francouzské jednání za velmi nebezpečné

GMlkkbTWYAACds4
Zahraniční

Slováci protestovali proti změnám v televizi. Tentokrát v menším počtu