čtvrtek 19. září 2024

Fico svolal bezpečnostní radu státu. Vyhlíží vojáky NATO na Ukrajině

Nasazení vojáků NATO do bojů na Ukrajině by znamenalo přímý střet s Ruskem. Slovenský premiér Robert Fico kvůli tomu svolává bezpečnostní radu státu.

Fico

Na slovenského premiéra Roberta Fica byl spáchán atentát.
Zdroj: Flickr

  • Na slovenského premiéra Roberta Fica byl spáchán atentát.
  • Zdroj: Flickr

Slovenský premiér Robert Fico (SMER-SD) vyjádřil znepokojení nad summitem špiček EU a NATO, který se dnes v Paříži má zabývat situací na Ukrajině. Fico kvůli němu svolává bezpečnostní radu státu, která má především řešit možnou eskalaci konfliktu, k čemuž by měl právě dnešní summit velkou měrou přispět. Podle premiéra jsou možné jen dva závěry schůzky západních špiček. Buď předloží smysluplný mírový plán, nebo NATO schválí nasazeních svých vojáků na Ukrajině, což by znamenalo vstup do války s Ruskem. Podle něho je druhá varianta silně pravděpodobná.

Fico patří ke kritikům války na Ukrajině a západní pomoci této východoevropské zemi. U příležitosti druhého výročí zahájení války uvedl, že Rusko není možné na Ukrajině vojensky porazit a znovu vyzvat k mírovému jednání. O vojenské pomoci evropských států a USA se vyjadřuje jako o podpoře zabíjení Ukrajinců a Rusů. Podle něho válka představuje porušení mezinárodního práva, avšak podle něj začala již v roce 2014 řáděním ukrajinských neonacistů.

Summitu v Paříži se účastní i česká delegace, tu vede premiér Petr Fiala (ODS), který před odjezd do Elysejského paláce uvedl, že chce schůzky využití ke shánění peněz pro Ukrajinu.

Autor: Jan Skala

Související

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Ficův atentátník chtěl ven vazby. Soudce naopak důvody rozšířil kvůli terorismu

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové

5988202592_335a0a8878_b
Zahraniční

Ukrajinci se pokouší dostat do Ruska. Znovu skrz hranice s Kurskou oblastí